Kõige edukam liikmemaksu koguja oli eelmisel aastal Vabaerakond, kus liikmemaksu tasus üle 85 protsendi liikmetest. Samas on Vabaerakonna liikmeskond teiste parlamendierakondadega võrreldes väike, mistõttu kogutud liikmemaks jääb mitmele erakonnale ikkagi alla. Liikmemaksu kogunes Vabaerakonnas eelmisel aastal ligi 9500 eurot.

Liikmemaksu maksti seal ligi 14 eurot liikme kohta. Vabaerakonna aseesimees Külliki Kübarsepp ütles Delfile, et erakonnas kehtib töötavatele liikmetele liikmemaks kolm eurot kuus ehk 36 eurot aastas.

"Oleme välja töötanud põhjaliku liikmemaksuteatise vormi. Kord kvartalis saab iga liige teatise, kus on välja toodud jooksev võlgnevus või ettemaks ja käesoleval kalendriaastal tehtud annetused," rääkis Kübarsepp, kelle sõnul saavad liikmed küsida liikmemaksuvabastust ja maksepuhkust. "Oluline on, et iga liige oleks erakonnaga suhtluses ja vastavalt võimalustele annaks operatiivselt infot oma hetkeolukorrast."

"See on hästi loomulik ja samas ka märk, et inimene teadvustab liikmelisust ja mõtleb erakonnaga kaasa," rääkis Kübarsepp. Tema sõnul eristab Vabaerakonda teistest erakondadest see, et luuakse erinevaid võimalusi liikmetega suhtlemiseks. "Mõistame ju, et kõik liikmed ei saa regulaarselt erakonna tööst aktiivselt osa võtta. Selleks on oluline anda pidevalt infot ja suhelda inimestega kasvõi kaudsete meetodite abil."

Vabaerakonnast rohkem koguti liikmemaksu Keskerakonnas, Reformierakonnas ja SDEs. Neist kolmest kogus liikmemaksu oma liikmeskonda arvestades kõige viletsamalt Reformierakond.

Sotsid kogusid eelmisel aastal liikmemaksu Vabaerakonnaga võrreldes kolm korda rohkem, samas liikmeid on SDEs kümme korda rohkem. SDE kogus liikmemaksu alla 28 000 euro, mis teeb ühe liikme kohta umbes 4,8 eurot liikmemaksu. See on Vabaerakonna järel teine tulemus.

SDE peasekretäri Inara Luigase sõnul on erakond 2015. aasta liikmemaksude laekumistega rahul. Luigas märkis, et erakonna liikmete usin põhikirjalise kohustuse täitmine kohustab omakorda erakonna juhte rohkem pingutama, et täita erakonna liikmete ootusi.

SDE-s kehtib alates 2012. aastast erakondlike väärtuste peegeldusena progressiivne liikmemaks.

2014. aastaga võrreldes kogunes SDEs eelmisel aastal liikmemaksu umbes 6000 euro võrra vähem, kuigi maksete arv oli umbes 200 võrra suurem. "Võrdlusest eelmise aastaga arvan, et valimiskampaania ajal on erakonnal rohkem tegevusi, millest ka suurem aktiivsus liikmemaksude tasumisel," rääkis Luigas. "Oleme seadnud endale eesmärgiks kasvatada liikmemaksu maksjate hulka, mis on meil ka õnnestunud."

Sotsiaaldemokraatidel kehtib alates 2012. aastast erakondlike väärtuste peegeldusena astmeline liikmemaks. "Viis eurot aastas on liikmemaks õppuritele, tööotsijatele ja pensionäridele, kümme eurot aastas isikutele, kelle sissetulek on alla 1000 euro ühes kalendrikuus ning 20 eurot aastas isikutele, kelle sissetulek on üle 1000 eurot ühes kalendrikuus," kirjeldas Luigas, kelle sõnul liikmemaksu tasumata jätnuid ei karistata. "Usun, et selline lähenemine ongi ehk ka võti, mis loob usalduse ja paneb inimesi aktiivselt liikmemaksu maksma."

Sotsidele jõudis eelmisel aastal liikmemaksude tasumises lähedale veel ainult liikmerohkeim erakond – Keskerakond, kus liikmemaksu koguti 4,4 eurot liikme kohta. Keskerakond kogus ühtlasi liikmemaksudena eelmisel aastal erakondadest kõige suurema summa ehk 62 500 eurot. Liikmeid on Keskerakonnas üle 14 000. Nii SDE kui ka Keskerakonna keskmine liikmemaks oli 22 eurot.

Kõige kehvemad liikmemaksu kogujad on Reformierakond, IRL ja EKRE. Reformierakond kogus oma enam kui 12 500 liikmelt alla 12 300 euro liikmemaksu ehk ühe liikme kohta koguti vaevu üks euro liikmemaksu. Liikmemaksu tasuti 943 korral ja keskmine liikmemaks oli 13 eurot.

Reformierakonna peasekretär Reimo Nebokat ütles Delfile, et liikmemaksu suurus Reformierakonnas on kümme eurot aastas. "Karistusaktsioone me ette võtta ei kavatse, kui kellelgi on liikmemaks tasumata. Liikmemaksust on vabastatud teatud grupid, näiteks uued liitujad ja nende soovitajad või vähekindlustatud inimesed."

"Ühelt poolt ei tohiks olla ühegi erakonna huvides liikmemaksuga kedagi erakondade tegevusest ja riigijuhtimisest kõrvale peletada, teisalt kavatseme tegeleda senisest suurema teavitusega, et võimalikult paljud erakonna liikmed tähtsustaksid enda panust ning võimalusel tasuksid liikmemaksu," lisas Nebokat.

IRLis on umbes 9500 liiget ja liikmemaksu koguti üle 8000 euro. Kogutud liikmemaksu iseloomustavad numbrid on Reformierakonnaga üsna sarnased: liikmemaksu maksis IRLis umbes 6,5 protsenti liikmetest, keskmiseks liikmemaksuks kujunes 13 eurot ja iga liikme kohta korjati umbes 0,9 eurot liikmemaksu.

EKRE on seadnud eesmärgiks, et mõne aasta pärast tasuks liikmemaksu umbes 15 protsenti liikmetest.
Martin Helme

Kõige niruma tulemuse tegi liikmemaksu kogumisel taas EKRE, kes on silma paistnud ühelt poolt liikmeskonna kiire kasvu, aga teiselt poolt kasina liikmemaksu kogunemise poolest. 2014. aastaga võrreldes kogus EKRE 2015. aastal siiski ligi tuhande euro jagu rohkem liikmemaksu.

Riigikogu EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme ütles Delfile, et erakond tegeleb liikmemaksu kogumisega väga sihipäraselt ja aastane liikmemaks on 12 eurot. "Liikme õigused kandideerida ja hääletada erakonna koosolekutel on seotud liikmemaksu tasumisega," märkis Helme.

EKRE liikmeid on 20. jaanuari 2016 seisuga 7749 ja liikmemaksu koguti eelmisel aastal ligi 6300 eurot, mis ühe liikme kohta teeb 0,8 eurot. Nagu IRLis, maksis ka EKREs liikmemaksu eelmisel aastal vaid umbes 6,5 protsenti liikmetest. Võrdluseks, et 2014. aastal maksis liikmemaksu vaid neli protsenti EKRE liikmetest.

EKRE on seadnud eesmärgiks selle, et mõne aasta pärast tasuks liikmemaksu umbes 15 protsenti liikmetest. "Eelmisel aastal olime enam-vähem poole peal ehk ligi seitse protsenti. Kolm aastat tagasi oli maksumaksjaid pisut üle kahe protsendi – seega oleme mõõdukas tempos liikumas oma eesmärgi poole," kommenteeris Helme.