Eile avaldatud ERRi uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute ASi küsitlusest selgus, et IRLi toetus on langenud kuuele punktile. Sama madal oli IRLi reiting möödunud kuul ka Emori uuringutulemuste järgi.

Kui vaadata kõiki olemasolevaid tulemusi, siis tuleb välja, et alates 2007. aastast pole ühegi valitsuserakonna toetus Emori uuringute põhjal olnud sedavõrd madal. IRLi toetuse kuuele punktile vajumine on seega omamoodi rekord.

Graafikusse on märgitud valitsuses olnud erakondade iga aasta kõige madalamad reitingud. Näha on, et sotsiaaldemokraatide madalaim toetus oli 2007. aastal samuti kuus punkti, kuid selline oli erakonna toetus enne, kui sotsid valitsusse said.

Sotside toetus oli kuus punkti nimelt 2007. aasta jaanuaris, mil valitsuses olid veel Reformierakond, Keskerakond ja Eestimaa Rahvaliit.

2007. aasta aprillis moodustasid valitsuse Reformierakond, IRL ja SDE. Sotsid olid toona valitsuses kuni 2009. aasta mai lõpuni. Pärast sotside lahkumist valitsuses jätkanud Reformierakond ja IRL moodustasid uue valituse kahekesi ka pärast uusi valimisi 2011. aasta aprillis.

2014. aasta märtsist kuni möödunud aasta aprillini olid valitsuses Reformierakond ja SDE. Möödunud aastal moodustasid kolmikvalitsuse taas Reformierakond, SDE ja IRL.

„IRL tegeleb aktiivselt tööga erakonna sees ning Isamaa 2.0 visiooni aruteludega,” ütles IRLi peasekretär Kert Karus eile Delfile reitingut kommenteerides. „Usume, et kui erakonna sees on piisavalt kindlustunnet ning visioonile järgnevad konstruktiivsed arutelud ja reaalsed sammud, tõuseb ka valijate usaldus,” lisas Karus.

Järsku peaks IRL distantseeruma valitsusest.
Politoloog Rein Toomla

„See on harukordne juhus, et valitsuspartei reiting kukub kuhugi sinnamaani, kus võiks juba rääkida riigikogust väljajäämisest,” ütles Delfile politoloog Rein Toomla. Valimistel oli IRLi toetus umbes 14 protsenti, nii et sellega võrreldes on erakonna toetus langenud enam kui kaks korda. „See on kindlasti halb,” nentis Toomla.

IRLi toetuse languse taga on Toomla sõnul ühelt poolt kindlasti EKRE, kellega IRL tegutseb n-ö ühes nišis, teisalt aga ka Vabaerakond, mille juhtivad liikmed olid alles hiljuti IRLi liikmed, mistõttu on võimalik, et osa endiseid Isamaaliidu toetajaid on läinud Vabaerakonna taha.

Olukorra parandamiseks on Toomlal riskantne soovitus. „Järsku nad peaks distantseeruma valitsusest,” sõnas Toomla, kelle hinnangul võiks töötada see, kui IRL oleks valitsusest paar aastat eemal ja naaseks aasta enne valimisi. „Võimalik, et probleem on selles, et IRLi ministrid ei vea välja. Ministrid on muutunud nähtamatuks, nad ei paista ka valitsuses silma ja järelikult ei paista silma ka IRLi poliitika valitsuses. Valija ei usu enam IRLi võimekusse,” lisas Toomla.

TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog ütles Delfile, et IRLi praegusest toetusest on valitsusse kuuludes madalam olnud vaid Rahvaliidu toetus. Rahavaliit sattus 2006. aastal skandaalidesse ja selle tulemusel oli erakonna toetus 2007. aasta jaanuaris vaid neli protsenti.

Valimistel kogus erakond seitsme protsendi valijate toetuse, kuid uuest valitsusest jäi välja. 2011. aasta riigikogu valimistel sai Rahvaliit hävitava tulemuse ja jäi isegi parlamendist välja.

2011. aastal liitus erakond Eesti Rahvusliku Liikumisega ning võttis nime Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE). Järgmisel aastal astusid paljud endised rahvaliitlased uue programmi tõttu erakonnast välja.