Täna avaldatud mõjukate poliitikute valdkonnas selgus pingerivi viie kriteeriumi alusel. Nendest üks oli 1000 inimese seas korraldatud küsitlus, milles Turu-uuringute AS uuris kandidaatide mõjukust.

Küsitlusest selgub, et võrreldes 2015. aastaga on kõige suurema tõusu teinud presidendiks valitud Kersti Kaljulaid ning peaministriks saanud Jüri Ratas, kellest kumbki möödunud aastal mõjukaimate tabelisse ei mahtunud.

Nii Kaljulaidi kui Ratast peab mõjukaks 31 protsenti vastanutest. Võttes aluseks, et 2015. aastal nad tabelis ei olnud, on nende toetus vähemalt 31 protsendipunkti suurem kui möödunud aastal.

Suurem osa poliitikuid kaotasid aastaga rahva silmis oma mõjukust. Kõige enam kaotas mõjukust ametist lahkunud president Toomas Hendrik Ilves, keda pidas 2016. aastal mõjukamate hulka kuuluvaks 15 protsenti küsitlusel osalenutest, mida on 32 protsendipunkti vähem kui kui 2015. aastal, kui teda pidas mõjukaks 47 protsenti vastanutest.

Märkimisväärse languse tegi läbi ka Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaare mõjukus — 2016. aastal pidas Savisaart mõjukamate poliitikute hulka kuuluvaks 50 protsenti vastanutest, mida on 22 protsendipunkti vähem kui 2015. aastal, mil Savisaart pidas mõjukaks 72 protsenti vastanuist.

Sellegipoolest on Savisaar inimeste hinnangul ülekaalukalt kõige mõjukam poliitik Eestis.

Küsitlusest selgub, et märkimisväärselt langes ka Siim Kallase, Taavi Rõivase ja Marju Lauristini mõjukus — kõigil 9 protsendipunkti võrra. Siim Kallase mõjukusele jättis oma jälje kaotus presidendivalimistel, Taavi Rõivasele umbusaldamine peaministriametist. Marju Lauristini mõjukust võisid inimesed vähem tunnetada seetõttu, et Lauristin pühendab suure osa oma ajast Euroopa Parlamendis töötamisele ning saab võrreldes kohalike poliitikutega palju vähem tähelepanu.