Haigekassa teatel tõdeti koosolekul, et selle aasta ravikindlustuse eelarve on koostatud ja selle täitmine toimub kooskõlas erialaspetsialistide otsustega.

"Gleeveci ravikulude kompenseerimine on tulnud päevakorda pärast eelarve kinnitamist ja selle täitmise alustamist, mistõttu on tegemist erakorralise kuluvajadusega," märkis haigekassa. "Erakorraliste kulutuste tegemine pole võimalik juba planeeritud kulutuste ehk teiste haigete ja erialade arvelt."

Koosolijad pidasid konkreetsel juhul vajalikuks poliitilist otsust riigikogus lisaeelarve reservi menetlemise käigus. "Gleeveci ja teiste sarnaste erakorraliste juhtumite lahendamine vajab tulevikus täpset protseduuri ravikindlustuse seaduses," teatas haigekassa.

Kuni Eestis puudub üheselt selge otsus, kas ja millisel määral on ravikindlustus valmis Gleevecit kompenseerima, ei saa seda ravimit vajavad patsiendid pöörduda ka rahvusvaheliste abiorganisatsioonide poole, kes võiksid aidata neil ravi eest tasuda.

Haigekassa ravimite büroo juhataja Kadi Lambot ütles BNS-le, et fondide kaudu rahastamist arutati tänavu 3. jaanuaril Gleeveci tootjafirma Novartis esindajatega.

"Nad tutvustasid meile seda programmi, mis aitab vähekindlustatud inimestel Gleevecit muretseda. Samas ei tõstatatud seda küsimust kordagi nii, et kui haigekassa otsustab Gleevecit mitte kompenseerida, siis lülitatakse need inimesed sinna programmi," rääkis ta.

Lamboti sõnul olid Novartise poolt esitatud abiprogrammiga liitumiseks kaks tingimust - ravim peab olema Eestis registreeritud ja peab olema langetatud ravimi kompenseerimise otsus. "Ja siis, kui riigi roll oleks Gleeveci kompenseerimisel täpselt selge, oleks nemad oma abiprogrammiga osutanud patsientidele kaasfinantseerimist," selgitas ta.

Novartis on ülikalli leukeemiaravimi müügi toetuseks käivitanud abiprogrammi Glivec International Patient Assistance Program (GIPAP), mida Novartise nimel administreerib mittetulundusühing The Max Foundation.

Fondi koduleheküljel oleva info kohaselt on programmi eesmärgiks abistada ainult väljaspool USA-d elavaid vähekindlustatud leukeemiapatsiente, kellele ravikindlustusega või mingil muul moel ravimi ostmise kulusid ei kaeta.

Novartise abiprogrammi kriteeriumid on alljärgnevad: need, kes teenivad alla 43.000 dollari (758.390 krooni) aastas, saavad ravimi tasuta; 43.000-100.000 (758.390-1.763.700 krooni) teenivad patsientidel ei võeta ravimi eest rohkem kui viiendik sissetulekust ning üle 100.000 dollari aastas teenivad haiged maksavad ravimi eest täishinda, mis on 2200 dollarit (38.801 krooni) kuus.

Eelmisel nädalal kirjeldas ajakirjandus põhjalikult juhtumit, kus vähihaige naine soovis haigekassalt 44.000 krooni kuus maksva ravimi hüvitamist, kuid viimane pidi keelduma, kuna selleks ei olnud raha.