Algatuses osalenute toetuse alusel koostatakse seksuaalvähemuste arvamust kajastav pöördumine justiitsministeeriumile, kes ootab inimeste seisukohti antud küsimuse regulatsiooni vajalikkuse kohta hiljemalt 1. detsembriks, teatasid seksuaalvähemuste esindajad.

„Antud algatus põhineb sel sügisel ilmunud analüüsil mitte-abieluliste kooselude kohta,“ selgitas EGNi pressiesindaja Madle Saluveer. „Analüüs näitab selgelt, et antud hetkel on Eesti seadusandlus puudulik osas, mis puudutab samasooliste isikute vahelist õiguslikku regulatsiooni.“

Seksuaalvähemuste Kaitse Ühingu esindaja Reimo Mets juhtis tähelepanu mitmetele probleemidele, millega samast soost partneritega paarid seadusliku regulatsiooni puudumise tõttu kokku puutuvad: „Antud olukorras on ilmselt parim näide Viimsi valla lesbide kaasus, kus diskrimineeritakse riigi maksumaksjat sotsiaaltoetuste andmisel, kuid see pole kaugeltki ainus juhtum. Tänasel päeval ei ole samasoolisel partneril õigus seaduslikuks haiglavisiidiks oma kaaslase juurde, samuti on probleeme laenulepingutega ja vara jagamisega ning ka paljud teised sotsiaalsed hüved ja tagatised vajavad samamoodi reguleerimist nagu abielus olevate isikute vahel,“ rõhutas Mets.

Seksuaalvähemused ootavad avaldusega liituma kõiki inimesi, kes leiavad, et Eestis peaks kahel täiskasvanud inimesel olema õigus ja garantii seaduslikult oma suhet registreerida olenemata nende seksuaalsest orientatsioonist.

Oma toetust saab kinnitada allkirjaga, mida on võimalik anda aadressil www.egn.ee/nyyd. Ühine pöördumine koos kogutud allkirjadega antakse justiitsministeeriumile üle 1. detsembril.