Anna-Maria Galojani (25) süüdistab mittetulundusühingu Eesti Euroopa Liikumise (EEL) nõukogu esimees Riivo Sinijärv asutusele kuulunud vähemalt poole miljoni krooni raiskamises rõivapoodides. Samas kajastab EEL raamatupidamine küsimärke tekitavaid rahaliigutamisi juba aastaid enne, kui Galojan seal tänavu juunis juhatajaks sai, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Näiteks nähtub EEL konto väljavõttelt mais 2001 ligi 140 000 krooni sularaha väljamaksmine. Väiksemaid, mõne tuhande krooniseid sularahasummasid on välja võetud ka hilisematel aastatel. 2006. a detsembris aga maksti eksklusiivsete disainriietega kauplevale OÜle Hoochi Mama 8000 kr ja mõni nädal hiljem veel ligi 15 000 krooni.

Raha on kantud ka MTÜlt EEL ühele teisele MTÜle nimega Headest. Viimast juhatab EELi nõukogu liige Pille-Mai Helemäe. Mainitud MTÜ on samasugune nagu sajad teised, mis nimetab tegutsemise eesmärgiks “aktiivse kodaniku arengut”. 2007. aastal on sellele MTÜle üle kantud rohkem kui 30 000 krooni. Seega on “kodanikuühiskonda arendav” MTÜ EEL toetanud “aktiivse kodaniku arenguga” tegelevat MTÜd Headest.

MTÜ EEL ise on juba aastaid sipelnud võlgades, kuna rahaülekanded Euroopa Liidust on tavaliselt hilinenud. Kui kassavood on järjekordselt miinusesse pöördunud, on selle katteks võetud pangalaenu. Samas ei pidanud võlgades MTÜ liigseks luksuseks 450 000-kroonist sõiduauto liisimist. 20 protsenti summast maksti kohe ära, edaspidi viis sõiduki liising MTÜ kukrust iga kuu 7000 krooni. Kui Galojan sai juhatajaks, loobus ta autost. EEL arveid on mitmeid kordi rüüstanud ka kohtutäiturid ja inkassofirmad, sest EEL pole suutnud õigel ajal arveid maksta.

Samuti tekitab küsimusi partnerlus nn pronksööde ühe korraldaja Mark Sirõkiga, kes tegi EELga koostööd 2006. aastal. Sirõk pakkus end partneriks ka tänavu pärast eeluurimisvangistusest vabanemist.

Tänavu septembris, kui puhkes Galojani skandaal, on EEL raamatupidaja kirjutanud tollasele juhatajale Galojanile seletuse: “Maikuus, kui ma asusin tööle, ja juhatajaks oli Ulrika Hurt, teatasin kassa puudujäägist. Aga seda ei pandud tähele ega arvestatud Riivo Sinijärve poolt.” Veel leidub raamatupidaja seletuskirjas väide, et Riivo Sinijärv on esitanud raamatupidamisele väljamaksmiseks arveid, mille sisu pole kooskõlas EEL tegevusega.

Sinijärve kinnitusel ei ole enne Galojani tulekut, niipalju kui audiitorid ja nõukogu teavad, mainitud MTÜs kahtlasi rahaülekandeid toimunud. Esimest korda juhiti Sinijärve sõnul tema tähelepanu kahtlastele arvetele tänavu 14. septembri paiku. Sinijärv märkis ka, et enne Galojani aega ei ole EEL rõivatooteid ostnud. Ta väitis lisaks, et dokumendid Galojani ostlemise kohta EEL raha eest on olemas. Nagu on olemas ka neiu allkirjastet võlakiri puudujäägi tagastamise kohta. Viiendik puudujäägist on Sinijärve väitel tagasi makstud. Sinijärve kinnitusel on ainuke isik, kelle tegevust praegu raha kadumise kriminaalasja raames uuritakse, Galojan.

Galojan ise ei soostunud intervjuud andma, märkides vaid, et on Armanist rõivaid ostnud vaid isikliku raha eest ja et mingit võlakirja ta allkirjastanud ei ole. Enne skandaali EELi rahaga oli ta üks kiireima karjääriga noori poliitikuid Eestis, olles nõustanud ka oma parteikaaslast, reformierakondlasest välisministrit Kristiina Ojulandi.

EEL tegutseb aastast 1999. Tegemist on Euroopa Liitu tutvustava MTÜga, mida ka rahastatakse EL fondidest. Täiskohaga töötab selles organisatsioonis 9 inimest.