Kommentaariks Euroopa ja Aasia tippkohtumise viimasele päevale ütles peaminister, et lisaks Prantsusmaa ja Türgi sündmuste aruteludele andis ASEM võimaluse kahepoolselt kohtuda ka mitmete Aasia riikide liidritega.

Peaminister ütles kohtumistel Aasia juhtidega, et Eesti on võtnud ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks saamise lähiaastate üheks oluliseks välispoliitilisest sihiks. „Olnuks patt mitte kasutada ainulaadset võimalust, mida Aasia ja Euroopa tippkohtumine pakkus, jättes tutvustamata meie ÜRO julgeolekunõukogu püüdlusi,“ selgitas Taavi Rõivas.

„Eesti on võimeline kaasa rääkima maailma julgeolekut puudutavatel teemadel ja osalema otsuste langetamisel. Töö ÜRO julgeolekunõukogus suurendaks samuti meie rahvusvahelist mõju, mainet ja tuntust,“ ütles Rõivas kohtumistel.

Peaminister Taavi Rõivas kohtus Euroopa ja Aasia tippkohtumisel ka võõrustajamaa presidendi Tsahiagijn Elbegdorj ja peaminister Jargaltulga Erdenebat’iga, kellega arutati koostööd eelkõige IKT, hariduse ning põlevkivi valdkonnas.

Euroopa ja Aasia tippkohtumine on kahe maailmajao liidrite kõige olulisem kokkusaamine, mis loodi eesmärgiga tihendada poliitilisi suhteid ning edendada kaubavahetust ja majanduskoostööd.

Aasia-Euroopa tippkohtumisel osalevad riigid moodustavad üle 60 protsendi maailma rahvastikust, kaubavahetuse mahust ning nende seas on neli ÜRO julgeolekunõukogu viiest alalisest liikmest.