Tallinna linnavolikogu kultuuri- ja hariduskomisjoni esimehe Märt Sultsi ettepanekul asub linnavalitsus Gustav Adolfi gümnaasiumis läbi viima finantskontrolli. Gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri hinnangul on tegu isikliku kättemaksuga selle eest, et Agur üht Tallinna kunstigümnaasiumi õpetajat oma kooli õpetama kutsus.

Sults, kes on Kunstigümnaasiumi direktor, kasutab Aguri sõnul ära oma positsiooni linnavõimu juures. "Sisuliselt on ta linnavõimu ümber oma sõrme keeranud ja kõik ongi kuuletunud ning käivitanud protsessid: kirjade saatmised-vastamised ja nüüd finantskontroll. Mure ja ohufaktor on see, et kõik, kes on kuuletunud, ei ole arvestanud Märt Sultsi algatatud jandi kättemaksufaktorit."

"Ma ei pelga finantskontrolli ega ka mingisugust muud uurimist," kinnitab Agur. Koolidirektor nendib, et eelmisel aastal ületati koolieelarvet 535 000 krooni ulatuses, kuna tasustati õpetajate ületunde 1,5-kordses ulatuses. "Viga tekkis raamatupidamissüsteemis koefitsiendi muutmata jätmise pärast," selgitas Agur.

Mees märgib aga, et eelarvega seonduv on lahendatud Tallinna haridusameti siseselt ja kokkuleppel GAG-iga. Liigselt kulunud summa võrra on kooli eelarve piirsumma alanud õppeaastal väiksem ning praegu on Aguri kinnitusel eelarve kontrolli all.

Finantskontrolli läbiviimine ei ole tema hinnangul eesmärgipärane, vaid ajendatud Sultsi kättemaksuaktsioonist. "Nimelt lubas Märt Sults mulle pikka ja piinarikast kättemaksu ning seda ka praegu teostab, kaasates kahetsusväärsel kombel linna võimuaparaati, meediat ja kaht endist GAG-ist lahkunud õpetajat," sõnas Agur.

Kättemaksu ei hau

Möödunud õppeaastal lahkus GAG-ist seitse õpetajat, kellest kolm vastastikusel kokkuleppel. "Need mõned inimesed, kes on kaotanud GAG-is töö ja sattunud Märt Sultsi tööriistaks läbi oma valet ja laimu külvavate kaebuste, on kibestumust tundvad ja aadeteta inimesed, kelle pärast on mul häbi, et nad üldse on kunagi Gustav Adolfi gümnaasiumis töötanud," rääkis GAG-i direktor.

Kunstigümnaasiumi õpetaja GAG-i kutsumise kohta sedastas Agur, et õpetaja koolist lahkudes jääb kool õpetajata ja pole muud võimalust, kui uus õpetaja leida mõnest teisest koolist. Aguri sõnul oli TKG õpetaja GAG-i tööle asumisest huvitatud, kuid pärast Märt Sultsiga rääkimist teatas hirmunult, et ei saa pakkumist vastu võtta.

"Mu südametunnistus on puhas, teades, et olen ajanud õiget asja ja seetõttu olles veendunud oma õiguses, olen ka rahulik ning rõõmsameelne," kinnitab Agur. Koolijuht kinnitab, et ise ta kättemaksu ei hau. "Olen veendunud, et õiglus võidab ja juhatab inimestele, keda kiusab ebakindlus, kibestumus ja kättemaksuhimu, ise õige teeotsa kätte."