Eesti saadik Andres Tarand, kes peab parlamendi tööstus- ja energiakomisjonile selles asjas ka arvamuse esitama, jahutas optimismi, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Komisjon on selle projekti lülitanud oma prioriteetide hulka,” ütles Tarand. “Euroopa ei vaidlusta seda rajatist, eriti kui silmas pidada, et tegemist on eraettevõtete projektiga. Ainus, mida parlament praegu teeb, on näidata avalikkuse muret ja survet seoses keskkonnaprobleemidega selle toru ehitusel.”

Europarlament peaks petitsiooni hääletama juunis ja millalgi aasta teisel poolel võtma vastu ka otsuse.

“Isegi kui see tuleb negatiivne — mida ma ei usu, sest Saksamaa saadikuid on parlamendis palju ja nad on riigitruud –, siis ei oska ma hetkel öelda, mida see võiks projektile tähendada,” ütles Tarand.

Euroopas, eriti aga Saksamaal ollakse endiselt seisukohal, et millestki hoolimata on gaasi Euroopasse vaja ehk toru ka ehitatakse, maksku mis maksab. Ainult gaasitoru ehitushinna hüppeline kallinemine veealuse trassi puhul võib seda projekti veidi edasi lükata või ka maa peale nihutada. Eksperdid hindavad, et maapealne ehitus läheks maksma peaaegu kolm korda vähem.