Eile keskpäeval tööd gaasiavarii paigas juba käisid. Tööde tõttu on suletud üks sõidurida Paldiski maantee kesklinna suunal. Ummikud ulatusid täna hommikul kilomeetritesse, Paldiski maanteel isegi kuni Keilani välja.

Sellegipoolest polnud Raepress ei eile ega ka täna hommikul kuni kella poole üheteistkümneni väljastanud ühtegi teadet teeremondi ega liikluskorralduse muutuse kohta, mida liiklusteavet vahendavad raadiojaamad oleksid saanud edastada.

Tallinna transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa sõnul arutati Paldiski maantee ummiku küsimust tänahommikusel koosolekul, kuid rahuldava lahenduseni ei jõutud. “Ettevõte, kes seda gaasileket kõrvaldama asus, oleks pidanud panema liiklusmärgid mitte augu juurde, vaid juba Haabersti ringi juurde,” ütles Rüütelmaa. “Teisest küljest on vaja arutada seda teemat Eesti Gaasiga, kuna nemad kasutavad gaasiavariide puhul alltöövõtjaid ja alltöövõtjatega sellised probleemid on,” lisas ta.

Infopuudus pole probleem

Sellest, et Raepress ei väljastanud ühtegi teavitust, Rüütelmaa probleemi ei näinud, kuna teavitus poleks saanud ummikuid ära hoida.

Tegelikult info isegi oli üleval, aga mitte uudiste rubriigis, vaid Tallinna operatiivinfo kodulehel, kus tõsi küll, ei ole kirjas, et avariitöö sulgeb terve sõidusuuna.

“Kui avarii juhtub Paldiski mnt 67 ja me tahame panna teetööde märgi üles Haaabersti ringi juurde, siis see eeldab, et märk on täpne ja ütleb, kus on teetööd, nii et juht, kes tahab enne avariikohta ära keerata, saaks teelõigul siiski sõita. Selline märk tuleb toota, aga kui juhtub avariisituatsioon, siis ei pruugi jõuda,” selgitas Rüütelmaa. “Mida oleks seegi muutnud, kui liiklusmärk oleks Haabersti ringil olnud? Tammsaare ja Mustamäe tee kaudu poleks ka mahtunud, ummik olnuks niikuinii. Teavitus peaks muidugi olema, et autojuht teaks, milles probleem, aga teavitus iseenesest ummikut ära lahenda,” ütles ta.

Samuti on probleem selles, et isegi teavituse korral, kui juht oskab ühte teelõiku vältida, ei pruugi alternatiivide kasutus ummikuid vältida. “Esmaspäeva hommik ongi väga tundlik aeg, kui üks teelõik kaevatakse üles, siis tähendab see meeletut koormust kogu ümbritsevale piirkonnale. Täna oli veel ka teine asi, Tammsaare teel oli avarii, mis seal liiklust takistas,” märkis Rüütelmaa.

Nii sattuski, et ulatuslikud ummikud vallutasid kaks suurt kesklinna viivat suunda.

Paldiski maantee 67 avariitööd segavad liiklust veel kuni kolmapäevani, kehvemal juhul isegi kauem. “Praegu on tööd planeeritud kuni 6. novembrini, aga kuna trass on seal all roostetanud ja vana, võib juhtuda, et tuleb rohkem üles kaevata. Meie anname omalt oma parima, et töid kiirendada,” lubas Rüütelmaa.

Ehkki kaevetöödest ei pidanud Raepress vajalikuks üldsust teavitada, leiab Tallinna kodulehelt uudisterubriigist tänase kuupäevaga teated pealkirjadega “Muuseumitund Tähtedega sõbraks”, “Tallinna linnavolikogu koguneb 7. novembril avaistungile” ja “Sel neljapäeval toimub Tallinna linnavolikogu avaistung”.

Kell 12.03 tuli raepressilt teade: "Tallinna Transpordiamet teatab, et seoses gaasiavariiga Paldiski mnt 67 juures suleti gaasitrassi lekke likvideerimiseks liikluseks esimene sõidurada.

Gaasiavariitööd lõpetatakse ning liiklus avatakse võimalikult kiiresti. Arvestades tööde tehnoloogilist skeemi on liikluse avamine kavandatud 5.11. pärastlõunaks, orienteeruvalt kell 14.00.

Tööde teostamine võib võtta rohkem ka rohkem aega, kuna lähipäevadeks on prognoositud suurt sademete hulka."