“Tegu oli täitsa tavapärase patrulltegevusega, mille käigus kontrolliti Koplis mahajäetud majades elavaid inimesi,” ütleb Delfile Põhja prefektuuri pressiesindaja Mihkel Loide, miks politseinikud kodutute juures öisel ajal külas käivad. “Selliseid käike võetakse ette jooksvalt, seekord oli tulemus see, et isikud said kontrollitud ning ühtki tagaotsitavat ei leitud.“  Tihti tuleb ette olukordi, kus mõni tagaotsitav end just sellises mahajäetud hoones peidab.

Kaks ühes — elutuba ja tualettruum

Esimeses majas kohtuvad politseinikud seal elava paariga, kes ei pane politseinike külaskäiku eriti pahaks. Sellega ollakse lihtsalt harjunud. Näib, et tegu on loomaarmastajatega. Mitu hallikirjut kassi vaatab unise peaga ootamatult sisse sadanud ekipaaži ning seejärel vajuvad nad unne tagasi. Kõhud on kassidel igatahes täis — sellest annavad tunnistust kassitoitu täis kausid, kust osa veel söömata.

Muidu on eluruumis tunda, et kord justkui majas — jalanõud on kenasti küttekolde juurde sooja sätitud, villased sokid — kuigi erinevatest paaridest — kuivavad nööril reas. Seinavaiba vahele, mis põlengumärkidega toas peaks hubasust looma, on torgitud kaunistuseks Eesti lipud.

Samas ruumis, vaid mõned meetrid magamisasemest eemal, on plastvann, mis on ääreni täis fekaale. Tualettruume nendes majades ei ole ning talveperioodil aetakse kõik elutoimingud ära ühes ruumis.

Dokumendid alati hoolikalt korras

“Alles eile te ju käisite,” toriseb üksi elav vanem mees järgmises Kopli liinide majas veidi pahuralt, kui asub oma dokumente otsima. Siiski, eelmisel õhtul politsei just ei käinud, aga ju kulgeb siin ajataju veidi teistmoodi.

Dokumente hoiavad kodutud äärmiselt korralikult ning need on reeglina ka hoolikalt peidetud. Isikuttõendavad dokumendid otsitakse politseile esitamiseks välja plastkaante vahelt, kus viimased on turvaliselt varjul määrdumise eest. Pärast politsei külaskäiku jätkub elu tavapäraselt. Ikkagi öine aeg ning nii minnekse rahulikult magama tagasi.

Viinakurat ja süstlad

Põhjuseid, miks inimesed sel moel elavad, võib nende kodusid külastades aimata. Tundub, et hooned on jagatud kahte leeri, ühtedes on inimeste igapäevaseks kaaslaseks alkohol. Teisalt annab tunnistust sellest, mis inimesi sellise eluviisi juures hoiab, kotitäis ühekordseks kasutamiseks mõeldud süstlaid.