Suurtööstus: mune armastatakse masust hoolimata

Suurtootja Tallegg on munadepühadeks hoolsalt valmistunud –  suure munanädala alguseks oli lattu varutud ligi kaks miljonit muna. Mune eestlased armastavad ja seda mitte ainult munadepühade ajal.

"Olulisem kui pühadeaegne müügikasv on munatootjale üldine munatarbimise areng. Viimastel majanduslanguse aastatel on muna tarbimine Eestis kasvanud 3-4% aastas, ulatudes eelmisel aastal 187 munani inimese kohta," on põhjust rõõmustada AS Talleggi äridirektoril Margus Venelaisel.

Talleegi tootmishoones ekskursiooni tehes jääb esmakülastaja pilk pidama aga kvaliteedikontrolli masinatel: eriti huvitav on just munade läbivalgustamine. Kõik vead ja võimalikud praod munakoores tuvastatakse ereda valguse käes kiiresti. Vaata fotogaleriid Talleggi tootmishoonest!

 

Kuidas elavad aga Talleggi kanad? Seda oma silmaga Tallinna lähedal asuvas tootmishoones aga näha ei õnnestunud, sest kanade pidamistingimused on niivõrd reglementeeritud, et fotograafi neid vaatama ei lubata. Ka läbivad kanafarmi enda töötajad spetsiaalse desinfitseerimisprotsessi, enne kui nad kanalasse sisse pääsevad. 

Mahetööstus: iga muna on omaette väärtus

Pisikes Kiti kanalas on asjad aga teistmoodi: siin näeb nii mune kui kanu. Osa linde jalutab õue peal ringi nagu peremehed. Näiteks elab siin farmis mitu uhket kuldbraama tõugu kana – need suured lihakanad on just eriti head haudujad ja tibude kasvatajad: armsaid tibupoegi on vastu kevadet farmis päris mitmeid. Ülbelt poseerib üks esinduslik lind ka fotograafile.

Kiti kanafarmi munad on aga kõike muud kui sarnased. Munakarp, mille mahetalust kaasa saab, on erinevatest värvidest kirju ja munakoore koloriit varieerub sügavpruunist heleroheliseni. Ei, need rohelised munad ei ole aga sugugi pahaks läinud – kirju kanamunakarp annab tunnistust sellest, et farmis elab mitmeid eriliiki linde. Vaata fotogaleriid Kiti Kanalast!


Suurt munagaleriid näed SIIT!

Huvitavaid fakte munast (Allikas: Tallegg)

- Kanal läheb ühe muna valmissaamiseks aega 24 kuni 26 tundi. Pool tundi pärast munemist hakkab ta jälle uue tootmisega otsast peale.

- Munakollased on inimese jaoks üks vähesed loodusliku toidu kaudu saadava D-vitamiini allikaid.

- Munakoor on poorne, pooride arv võib ulatuda 17 tuhandeni. Läbi nende saavad munasse tungida kõikvõimalikud lõhnad. Munade säilitamine karpides hoiab need külmetuskapi lõhnadest puutumata.

- Muna vananeb toatemperatuuril ühe päevaga rohkem kui külmkapis terve nädalaga.

- Valged kanad munevad valgekoorelisi mune ja pruunid kanad pruune mune.

- Et teha kindlaks, kas muna on toores või keedetud, pane ta vurrina keerlema - kui muna mõnusasti keerleb, on ta keedetud, kui mitte, siis toores.

- Kui muna on kukkunud põrandale ja läinud puruks, raputa see kergelt soolaga üle, nii on kergem põrand puhtaks saada.

- Kanamuna sisaldab rohkem kui 30 makro- ja mikroelementi; palju on munas ka fosforit, kaltsiumit, magneesiumi, mikroelementidest fluori, joodi, vaske, tsinki, mangaani.

- Munarebu vitamiinisisaldus on võrreldes teiste loomsete toitainetega üks suuremaid, sisaldades kõiki eluks vajalikke vitamiine. Enim on munas A, D, B12, B4 (koliin), B3 ja B2 vitamiini.

- Vanemad kanad munevad suuremaid mune kui noored. Mõnikord võib vanemate kanade munades olla kaks rebu. On isegi võimalik, et muna ei sisalda ühtegi rebu. Tõsi küll, seda juhtub väga harva.