"Wambola ja tema meeskond on kodusadamas tagasi suure kogemuste pagasiga ja uhke tundega, sest kõik meie eesmärgid said täidetud," ütles laeva komandör vanemleitnant Ermo Jeedas ja tänas meeskonnaliikmete peresid, lähedasi, sõpru ja tuttavaid, kes olid meeskonnale abiks.

Kaitseväe juhataja ülesannetes olev peastaabi ülem brigaadikindral Martin Herem andis tseremoonial kaptenleitnant Johan-Elias Seljamaale üle kaitseväe teenetemärgi kaitsealaste teenete eest seoses märkimisväärse panusega Eesti riigikaitsesse. Kaptenleitnant Seljamaa täitis eelmise aasta juunist kuni eilseni NATO 1. alalise miinitõrjegrupi ülema ülesandeid.

Wambola liitus NATO 1. alalise miinitõrjegrupiga 8. veebruaril, mil ta määrati eskaadri staabi- ehk lipulaevaks. Miinitõrjegrupis olles harjutati miinijahtimist ning kollektiivkaitset merel nii õhu- kui ka pealvee ohu tingimustes.

Lisaks tegevteenistujatest mereväelastele teenisid NATO üksusesse kuulumise vältel laeval kokku ligi 15 ajateenijat. Ajateenijate vahetus toimus mais, mil vanemad ajateenijad läksid reservi ja uued liitusid laevaga. "Uutel ajateenijatel puudus varasem laeva kogemus, kuid nad õppisid jooksvalt ja väga kiiresti kõik selgeks. Neist on saanud täieõiguslikud laevapere liikmed," ütles vanemleitnant Jeedas.

Pardatähisega A433 mereväe staabi- ja toetuslaev Wambola kuulub Lindormen-klassi. Sisu ning tehnika poolest ulatuslikult kaasajastatuna arvati Wambola mereväe teenistusse mullu 1. novembril.

Eesti merevägi on NATO miinitõrjegruppides osalenud üle kümne aasta, panustades igal poolaastal grupi koosseisu erineva sõjalaevaga. Ühena neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses olevast laevade grupist on NATO 1. alaline miinitõrjegrupp valmidusüksus, mis pakub miinitõrjealast kompetentsi ning keda allianss võib lühikese etteteatamisajaga saata erinevatesse maailma paikadesse.