1920. aasta 3. jaanuaril kell 10.30 hakkas kehtima Eesti ja Nõukogude Venemaa vaheline vaherahu, mis tähistas Eesti täielikku võitu Vabadussõjas.

Kaitseminister Mart Laar rõhutas tseremoonial peetud sõnavõtus, et ilma võiduta Vabadussõjas ei elaks me mitte ainult Eesti omas riigis, vaid ilmselt ei räägiks ka eesti keelt. „Eesti ei ole võitnud palju sõdasid, aga selle, kõige tähtsama, me siiski võitsime,“ sõnas kaitseminister Laar.

Tallinna Reaalkooli abiturient Henri Rästas meenutas oma kõnes rindel hukkunud koolipoisse. „Nagu Vabadussõjas, ei ole meie riigi kaitsmine ka täna mitte üksikute väljavalitute, vaid kogu rahva ühine asi,“ ütles Rästas.

Tseremoonial pidas palvuse EELK peapiiskop Andres Põder.

28. novembrist 1918 kuni 3. jaanuarini 1920 kestnud Vabadussõda lõppes Eesti täieliku võiduga. Eesti kaotas Vabadussõjas langenutena üle 6000 ja haavatutena umbes 14 000 inimest. Eesti omariikluse eest võitlesid Vabadussõjas eestlastega õlg-õla kõrval sakslased, venelased, soomlased, taanlased, juudid, rootslased, inglased, prantslased, ameeriklased.