Vabadussõja võidusamba juurde kogunenud korporandid ja teised akadeemilised isikud austasid üheskoos kõiki, kes läbi aegade meie riigi ja rahva vabaduse nimel rõhujate vastu on võidelnud, teatas Eesti Korporatsioonide Liit.

"Eestlane on vabadust alati kalliks pidanud ja leidnud viisid oma vastupanutahte nähtavaks tegemiseks. Olgu selle tunnistuseks võidukas Vabadussõda, Otto Tiefi valitsuse tegevus 1944. aasta sügisel, looritatud vastupanu okupatsioonile laulupidudel või ka meie kõigi igapäevane püüd eesti keelt ja eesti meelt üleilmastuvas maailmas ikka haljas hoida," ütles korp! Revelia vanamees Kaspar Põder.

Enne kõnekoosoleku algust esines laulja Kait Tamra. Kõnega astusid üles akadeemik Richard Villems, haridusminister Tõnis Lukas ja Eesti Korporatsiooni Liitu presideeriva korp! Revelia vanamees Kaspar Põder.

Üritust korraldas Eesti Korporatsioonide Liit ning see toimub juba teist aastat järjest.

Riigikogu kinnitas 22. septembri vastupanuvõitluse päevaks 2007. aastal.

18. septembril 1944 nimetas presidendi ülesandeid täitev Jüri Uluots ametisse laiapõhjalise koalitsioonivalitsuse, mida juhtis Otto Tief. See valitsus deklareeris Eesti Vabariigi kestmist ja erapooletust käimasolevas sõjas.

22. septembril 1944 hõivas läände tunginud Punaarmee Tallinna, kust Saksa okupatsiooniväed pärast kokkupõrkeid eestlastega olid juba lahkunud. Tallinnas oli ametis Otto Tiefi valitsus ja Pika Hermanni tornis lehvis sinimustvalge lipp. Selle asemel heisati punalipp ning algas Nõukogude Liidu järjekordne okupatsioon Eestis.