Samuti on tema sõnul Ämaris töötavad õhuväelased samade oskustega ning samade arusaamadega, kui nende kolleegid USAs või mujal alliansi liikmesmaades, teatas kaitsevägi.

Ameerika Ühendriikide hävitajad lendasid Ämarisse Šiauliai lennubaasist Leedust, kus baseerub Balti õhuturbe lennusalk, ning neid tervitasid kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ja õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien.

Kaitseväe lennubaasi ülema kolonelleitnant Rauno Sirki sõnul on USA hävitajad varemgi Balti õhuruumi turvanud.

"Täna toimus aga esimene USA õhuturbehävitajate külaskäik meie lennubaasi. Lennukite vastuvõtt sujus tõrgeteta. Lennubaasi meeskonnad tegutsesid professionaalselt ning USA lendurid lülitusid iseenesestmõistetava kergusega meie lennubaasi ellu," ütles kolonelleitnant Sirk.

Hävitajate külaskäik Ämarisse lõppes õppehäirega ning õhuturbeharjutusega. Hävitajate piloodid pidid häire peale sööstma lennukitesse ning õhku tõusma. Eesti õhuväe õppereaktiivlennukid L-39 etendasid tundmatute õhusõidukite rolli, mis tuli meie õhuruumis üles otsida, sellele läheneda ning seejärel visuaalselt identifitseerida. Kogu seda harjutust juhiti Ämaris paiknevast õhuoperatsioonide juhtimiskeskusest.

Varem on Ämari lennuväljal maandunud Ühendriikide ründelennukid A-10 ning USA päritoluga hävitajad F-16 ja F-18. Lisaks on Ämarit külastanud mitmed erinevad Ühendriikide transpordilennukid.

Hävitajat F-15 peetakse tänapäeva kõige edukamaks hävitajaks. Väidetavalt on ta saavutanud õhuvõitlustes üle saja võidu ning teda pole kordagi alla tulistatud.