Oru põhust ja õlgedest tehtud "ajaratas" süttis kooride loitsu ja manamise teel. "Ajarattast" sais omakorda festivali tule maestrod Alo Ritsing ja Vaike Uibopuu, kes andsid sädeme tuhandele väiksemale tõrvikule.

Edasi liikusid tuhanded esinejad ja pealtvaatajad ühiselt 1000 tõrviku rongkäiguga Emajõe kaldale Kaarsilla suunas, kus neid tervitasid Eesti, Läti, Leedu, Soome, Poola, Islandi ja Gruusia presidendid.

Emajõe kaldal kanti festivali avaetendusena ette Carl Orffi kuulsa kantaadi “Carmina Burana” parimad palad ja publik nägi ulatuslikku lavalist vaatemängu tantsude, efektsete kostüümide, dekoratsioonide ning valgus-, vee- ja püroefektidega. Etendusse on kaasatud Eesti parimad heli-, valgus- ja videokunstnikud.

Avaetenduse dirigent oli Tõnu Kaljuste ja lavastaja Mart Koldits. "Carmina Buranat" esitavasid Tartu ja Tallinna ülikoolide koorid ja sümfooniaorkester. Tuleskulptuuride kunstnik oli Tiiu Kirsipuu, muusikajuht Edmar Tuul, videokunstnik Aljona Movko, valguskunstnik Ringo Muhhin ja lavastusjuht Indrek Leht.