Keskaegsetes gilditubades elati jõulupühadel ning vastlapäeva ajal suurt lõbuelu. Kui joodud lõpule jõudsid, ajasid kaubasellid paastuajal kõrge, hulga roosidega ehitud kuuse turul püsti. Balthasar Russow kirjeldab oma kroonikas, et vastu õhtut mindi karja naiste ja piigadega sinna, lauldi ja tantsiti ja süüdati seepeale puu, mis pimedas vägevasti lõõmas. "Siis võtsid sellid teineteisel käest kinni ja hüplesid ja tantsisid paariviisi ümber puu ja tule," kirjutab Russow.

Antud juhul on Mustpeade kuuse põletamise puhul tegemist seitsmemeetrise kuusepuud kujutava tuleskulptuuriga, mis 5.-6. jaanuarini asus Raekoja platsil ning mille kaunistamises isetehtud paberist rooside ja muude ehetega said osaleda kõik Jõuluturu külastajad ja linlased.

Raekoja platsil kaunistatud tulekuusk viidi õhtuhämaruse saabudes piduliku rongkäiguga Vabaduse väljakule ja süüdati.

Tulekunstnikud kogunevad taas 19. jaanuarist, et valmistada puidust ja vanadest jõulukuuskedest ja põhust massiivseid kujusid, mis leekides võtavad tuleskulptuuridena tuhandeid lummavaid vorme. Meistrivõistlused pakuvad publikule jätkuvalt kõrgetasemelist ja vaatemängulist talvist meelelahutust Vanalinna külje all Shnelli tiigi ääres kaunis Toompargis.