Eelmise nädala lõpuks läbis pea tuhat 1. jalaväebrigaadi juulikutse ajateenijat lahingvarustuses oma teenistuse esimese, ligi kuue kilomeetri pikkuse rännaku.

Reamees Eero Kristjan Silla sõnul oli pea 15 kilogrammi kaaluvas lahingvarustuses läbitud rännak tema ning paljude teiste kaasvõitlejate jaoks uudne kogemus. „Saime näiteks teada, et keha kulutab tunnis pea 250 milliliitrit vedeliku, mistõttu tuleb vett tarbida sageli väikeste lonksudena, samuti aga ka seda, kuidas hoida energiat ning jõudu, et lõpuni vastu pidada. Eks lihased järgmisel päeval ikka valutasid ning tuli ka ville ravida, aga järgnevatel rännakutel oleme kindlasti targemad,“ ütles reamees Sild ning lisas, et tema kompaniis katkestajaid ei olnud.

1. ja 2. jalaväebrigaad koolitavad tänavuse juulikutse sõdureid uue programmi järgi, millega ajateenijate algteadmiste omandamine muutus lühemaks, intensiivsemaks ning loogilisemaks.

„Selleks, et õpetada välja head ja lahinguülesannetega hakkama saavat sõdurit, on vaja õpetada kõige olulisemaid oskusi esimestest päevadest peale. Ning seejärel harjutada ning lihvida neid vilumiseni,“ ütles Kalevi jalaväepataljoni väljaõppejaoskonna ülem kapten Ivo Peets.

Uue programmi järgi kestab üksikvõitleja põhioskuste omandamine seitse nädalat, mille vältel õpivad sõdurid tundma teenistusrelva, orienteeruma maastikul, tegutsema väliharjutustel ning omandavad esmaabivõtteid, teadmisi kaitseväelisest käitumisest ning kaitseväeteenistust reguleerivatest õigusaktidest.

Kui varem olid sõduribaaskursuse esimestel nädalatel ülekaalus klassitunnid ning teoreetiliste teadmiste omandamine, siis nüüd on rõhuasetus praktilistel harjutustel kasarmust ja klassiruumidest väljaspool.

Kursus lõpeb teoreetilisest ja praktilisest osast koosneva sõdurieksamiga. Kursuse järel asub ajateenija omandama sõjaväelist eriala või koolitatakse temast nooremallohvitseride kursusel allüksuse juht.

Ajateenijaid võetakse teenistusse kolmel korral aastas. Juulis ja jaanuaris teenistusse saabunud teenivad kokku 11 kuud ning oktoobris teenistust alustanud 8 kuud.