Homme möödub sada aastat Eesti Vabadussõja algusest ja alguse saab ka Vabadussõda 100 sündmuste programm, mis kestab Eesti Vabariigi iseseisvust tunnustanud Tartu rahulepingu 100. aastapäevani veebruaris 2020.

Vabadussõda 100 sündmuste programmi kuuluvad näiteks ajaloolised taaslavastuslahingud, Vabadussõja perioodist jutustav teleseriaal ning juubeliaastal valminud soomusrong-muuseum.

Täna toimunud soomusrongi esmaesitlusel anti rongile nimi ja tutvustati Vabadussõja 100. aastapäevale pühendatud sündmustesarja.

Sõna võtsid EV100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu, sõjamuuseumi juhataja Hellar Lill, Operaili remonditööde äriüksuse juht Rain Johanson, saatesarja autor Indrek Treufeldt ja Kaitseliidu projektijuht Neeme Brus.

Eesti Vabadussõjas 1918–1920 kasutatud soomusrongid olid ehitatud kättesaadavatest materjalidest, nagu tavalistest vagunitest ja veduritest. Neil puudus terassoomus, kaitseks olid kas liivakotid või vagunite kahekordsed seinad, mis olid täidetud liivaga. Relvastuseks olid tavalised jalaväe suurtükid ja kuulipildujad paigutatud raudteeplatvormile ja kaitstud liivakottidega. Eesti soomusrongide ehitamise eestvedajaks ja organiseerijaks oli Johan Pitka.