Kui inimene leiab tänavalt dokumendi või isikuandmeid sisaldavaid pabereid, sõltub edasine sellest, milliste paberitega tegu või leitud paberite kogusest, selgitas Delfile andmekaitse Inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand, kes pakkus välja erinevaid variante, mida teha leitud dokumentidega.

  • Inimene leiab kellegi isikut tõendava dokumendi (juhiloa, ID kaardi): Dokument tuleks võtta üles, viia politseisse või anda mõnele politsei patrullile.
  • Inimene leiab väikese koguse pabereid, mille hulgas võib-olla üksikud isikuandmeid sisaldavaid pabereid ja need viitavad ühele või mõnele inimesele (leidja hinnangul ei ole omanikule eluliselt vajalikud):
  • Heakorda armastava kodanikuna tuleks võtta paberid üles ja panna lähimasse prügikasti. Kontaktandmete olemasolul võib omanikuga ka ühendust võtta ja küsida tema huvi või vajaduse kohta.
  • Inimene leiab linnast või metsast suure koguse pabereid: Kui need on isikuandmeid sisaldavad dokumendid, võiks sellest informeerida Andmekaitse Inspektsiooni. Kui esmasel peale vaatamisel näib, et tegu on lihtsalt paberi kuhjaga, tasub keskkonnareostusest informeerida Keskkonna Inspektsiooni telefonil 1313.

Enda dokumente ära visates, soovitab andmekaitse isikuandmeid sisaldavad paberid puruks rebida, et juhusliku paberite rändama mineku puhul ei tekiks kellelgi kiusatust isikuandmeid kuritarvitada.
Ettevõtteile ja suures koguses dokumentide hävitamisele on ette nähtud erinõuded, milleks tuleks pöörduda dokumentide hävitamise teenust pakkuva ettevõtte poole.