Konverentsi teemadeks olid Euroopas ja maailmas toimunud viimaste pommirünnakute ülevaated ja analüüs ning käsitleti uusi võimalusi demineerimismaailmas. Selliste kohtumiste eesmärk on hõlbustada teabe jagamist ja usalduse suurendamist ning parandada ELi tasandil turvalisust.

Siseministeeriumi kantsler Lauri Lugna tunnustas demineerijate tööd kuritegude ja terrorirünnakute ennetamisel ja rõhutas konverentsi avakõnes koostöö olulisust. „Rahvusvaheline koostöö on vahend tänapäeva globaliseeruvas maailmas levivate ohtude vastu“, märkis Lugna.

Treening toimus Tallinna sadamas Tallinki laeval Baltic Queen, kus harjutati rahvusvaheliste meeskondade koostööd ja jagati kogemusi. Treeningul osales umbes 100 spetsialisti erinevatest riikidest.

Tallink Grupi turvajuhi Armand Sõmeri sõnul tugevdavad sellelaadsed rahvusvahelised ühistreeningud märgatavalt koostöövõimekust. "Era- ja avaliku sektori sujuv koostöö ja erinevate situatsioonide läbimängimine tõstavad märgatavalt reageerimisvalmidust erinevates situatsioonides, mis nõuavad nii riiklike ametkondade kui ka erafirmade ühist tegutsemist kriisisituatsioonides," märkis Sõmer.

Õppuse üldjuhi Arno Pugonen sõnul oli osalenud riikidelt saadud tagasiside väga positiivne. „Treeningul saime läbi harjutada erinevaid olukordi, et paremini valmis olla. Osalejate sõnul olid nii konverents kui treening äärmiselt hästi korraldatud,“ lisas Pugonen.

Lisaks EL riikidele osalesid konverentsil ja treeningul mitmes partnerriigid, teiste seas USA, Kanada ja Austraalia.

Konverentsi ja treeningu korraldasid Europol, Cepol ja Päästeameti Demineerimiskeskus. Hea tava kohaselt toimub antud võrgustiku konverents ja treening EL eesistuja riigis. Eesti on EEODNi liige alates selle loomisest aastal 2008.