"Viimase nädala jooksul on mustlased muutunud üsna häirivaks ja sellekohaseid teateid tuleb päris palju. Avaldusi siiski ei tehta ning soovitakse lihtsalt informeerida," lausus Tallinna munitsipaalpolitsei ameti (mupo) juhataja Monica Rand.

Kerjamine pole iseenesest keelatud ning ka küsijale raha andmine on sügavalt iga inimese sisetunde küsimus ja mingit kohustust selleks ei ole. Keelatud on vaid kerjata teisi inimesi häirival moel, selgitas Põhja prefektuuri kesklinna konstaablijaoskonna juht Uudo Sepa.

"Seega, kui ligi tulnud inimese käitumine tõepoolest häirib, võib pöörduda politseisse, kes saab segajat väärteo korras vastutusele võtta avaliku korra rikkumise eest. Binokli või muude esemete müüjate puhul on võimalik määrata karistus tegevusloata majandustegevuse eest," kinnitas Sepa.

Politsei on trahvinud nii häirival moel kerjajaid kui ka tegevusloata äritsejaid, samuti on karistatud autoteedel kerjajaid liikluse häirimise eest.

Mupo andmetel koguvad kerjused sel aastal lisaks müügile niinimetatud annetusi pimedate ja vaegkuuljate jaoks.

"Inimesed peaksid sellistesse allkirjaküsijatesse suhtuma täie tõsidusega ja süvenema, mida neilt soovitakse. Eelmisel nädalal oli Tammsaare pargis juhus, kus naisterahvas andis pahaaimamata mutlastüdrukule 10 eurot," hoiatas Rand.

Munitsipaalpolitseil on planeeritud koos riigipolitseiga eraldi päevad avaliku korra kontrollimiseks kesklinna ja vanalinna piirkonnas. Lisaks hoitakse igapäevaselt silma peal probleemsetel aladel.

"Samas aga tuleb tõdeda, et kui märgatakse vormis inimest, siis info liigub kiiresti ja tänavapildist kaotakse veel kiiremini," lisas Rand.

Vanemkomissar Sepa soovitab häirival moel kerjajatest mitte välja teha.

"Mida vähem on ostjaid või annetajaid, seda kiiremini kuivab see tegevus ka kokku," lisas Sepa.

Kui aga politsei kutsuda, siis peaks kutsuja olema ka valmis toimunu kohta tunnistusi andma, et häiriv tegevus saaks tõendatud. Tõendite puudumisel ei saa politsei isikuid vastutusele võtta ning on sunnitud nad peale isikute kontrollimist minna laskma.

Politsei hoiatas samuti taskuvaraste skeemi eest, kus inimese tähelepanu püütakse mõne küsimusega hajutada ning samal ajal haaratakse tema taskust või kotist mõni ese.