"Mul on hea meel, et me tajusime tänasel kohtumisel Euroopa Ülemkogu eesistujaga ühiselt, et meil ei ole enam aega oodata, Brexiti šokist tuleb üle saada ja kõik koos edasi liikuda. Me peame iga päev meeles pidama, et meie ühised väärtused – rahu ja stabiilsus ning majanduslik heaolu, on ühinenud Euroopas ajalooline saavutus, mida tuleb hoida ja arendada. Nende nimel peame keerulistel aegadel ühte hoidma," lausus peaminister Taavi Rõivas.

Peaministri sõnul oodatakse Euroopa liidu 27 riigi- ja valitsusjuhilt keskendumist meie kodanike tegelikele ja suurimatele probleemidele, milleks on aeglase käiguga majandus, tööpuudus ning migratsioon. "Paljud lahendused neile probleemidele on tegelikult juba praegu olemas, kuid need seisavad sageli puuduliku rakendamise taga. Tihti on tõrge liikmesriikide enda otsustes ja üldse mitte Euroopa Liidu taga. Me peame suutma ka sellel vahet teha ja oma ootusi vastavalt sättima," lausus Rõivas.

Peaminister Rõivase sõnul on selge ka see, et me ei pea tegema mitte ainult asju õigesti, aga ka õigeid asju ning eelkõige peame me tugevdama poliitilist ja majanduslikku liitu 27 liikmesriigi vahel.

"Eesti jaoks on majanduskasvu kõrval kindlasti olulised teemad Euroopa julgeolek ja turvalisus ning siseturg ja infoühiskond. Me peame avardama oma võimalusi vabakaubanduslepingute abil lähimate partneritega," ütles peaminister Rõivas.

"Kapitali, teenuste, kaupade ja inimeste vaba liikumise kõrval tuleb tagada ideede ja andmete vaba liikumine. See on vajalik, et kohandada ühtne turg 21. sajandi vajadustele vastavaks. Et seda käivitada, võiks meie hinnangul andmete vaba liikumine olla Euroopa Liidu viies vabadus," sõnas peaminister.

"Nii nagu mina nii ka paljud minu kolleegid ootavad, et Bratislavas käivituval protsessil on käegakatsutavad tulemused, mis viiakse ka ellu. Eesti on 2017. aasta teisel poolel Euroopa Liidu eesistujana igal juhul valmis seda tööd edasi viima," lisas peaminister Rõivas, kes andis Donald Tuskile ka ülevaate Eesti eesistumise ettevalmistamist, mille pool aastat varasemaks toomine ei tähenda hinnaalandusi kvaliteedis.

Tusk: me peame olema valmis tulema toime ka kõige suuremate probleemidega

Tusk sõitis enne Bratislava tippkohtumist Tallinnasse, et arutada, milline võiks ja peaks Euroopa pärast Brexitit olema. Ta märkis, et Ühendkuningriik on olnud heaks liitlaseks mitmes Eestile olulises valdkonnas nagu vabakaubandus, digitaalturg ja julgeolek.

Ülemkogu eesistuja sõnul ei käsitleta Bratislava tippkohtumisel vaid Brexitit, vaid ka seda, kuidas organiseerida tulevikus Euroopa Liidu tegevust.

Tusk rõhutas, et talle on oluline kuulata ära Eestit puudutavad probleemid ja murekohad nagu näiteks ebaseaduslik sisseränne Euroopa Liitu ja terrorism.

"Me peame näitama ka seda üles, et me oleme meelekindlad ja valmis tulema toime ka kõige suuremate probleemidega," lausus Tusk.

Tusk oli kindel, et Eesti saab Ülemkogu eesistuja rolliga suurepäraselt hakkama, kuigi aeg on EL-i jaoks kriitiline. "Peale teie ei tule mul meelde ühtegi riiki, kes võiks mulle sel hetkel toeks olla," ütles Tusk.