Marylandi rahvuskaardi staabiülem kolonel Sean M. Casey andis ülevaate pilootide väljaõppest ning neid ees ootavast missioonist Afganistanis. Kolonel Casey tunnustas Eesti osalust programmis ja valmidust teenida koos ameeriklastega Afganistanis, teatas välisministeerium.

Casey sõnul on Eesti õhuväe helikopteripilootide koolitamise näol tegemist suurepärase näitega Marylandi rahvuskaardi ühe partnerlusprogrammi reaalsest tulemusest ning seda võib nimetada teerajajaks analoogseks koostööks teiste partnerriikidega. Kapten Rene Kallis ja leitnant Martin Noorsalu kinnitasid, et on saadud väljaõppega väga rahul ning valmis rakendama omandatud oskusi ja teadmisi Afganistanis.

Läinud aasta suvel Ameerika Ühendriikide Marylandi osariigi rahvuskaardi ja Eesti kaitseväe vahelise koostöölepingu raames treeningprogrammi alustanud Eesti kopteripiloodid kapten Rene Kallis ja leitnant Martin Noorsalu alustavad lähiajal pooleaastast missiooni USA lahingubrigaadi helikopterite meditsiinilise evakuatsiooniüksuse koosseisus Afganistanis Helmandi provintsis UH-60 Black Hawk tüüpi kopteritega.

Enne Afganistani siirdumist saavad piloodid veel viimase missioonieelse ettevalmistuse Georgia osariigi Fort Benningi sõjaväebaasis. Tegemist on esimese korraga pärast taasiseseisvumist, mil Eesti õhuväe piloodid osalevad rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil. Pärast missiooni Afganistanis jätkavad kapten Kallis ja leitnant Noorsalu teenistust Marylandi rahvuskaardi juures staabiohvitser-instruktoritena kuni 2014. aasta keskpaigani, naastes seejärel Eestisse, et jagada oma kogemusi Eesti kaitseväes.

Eesti kaitseväe ja USA Marylandi osariigi rahvuskaardi koostöö sai alguse Eesti vastavate partneritega 1990ndate alguses. Marylandi rahvuskaart on andnud olulise panuse Eesti kaitsejõudude ülesehitamisse.
Eesti suursaadik Marina Kaljurand kohtus USAs õppivate Eesti õhuväe kopteripilootidega