Töö tegemiseks anti poisile selga ohutusvest, anti kätte puhastusvahendid ja nii ta siis puhastab järgmised paar päeva Balti jaamas olevaid hoiatusplakateid.


Poiss on ise oma tembust aru saanud ja ütleb, et õppetund oli talle korralik. Mis siis juhtus? Vastas, et sai uue markeri ja siis tahtis seda plakatil proovida. Prooviski ja jäi vahele.

Enam ta oma sõnutsi midagi sellist ette ei võta. Ütleb, et teda huvitab graafika, 3d ja muu taoline arendav. “Taoline seosetu sodimine ju ei  arenda midagi,” ütles ta mõtlikult. Ka kodus sai poiss karistuse kätte, jäi ilma taskurahast ja piirati ka tema õues käimist ning internetikasutamist.

“Ise olin rumal,” ohkas ta ja nühkis kollast hoiatustahvlit edasi. Lisas veel lõpetuseks, et läheb varsti ühe tuttava juurde, kelle koduhoovis on vana vagun ja proovib seal peal oma kunstikätt. Lubas töö valmimisel kindlasti pilte saata ka Delfile, kui töö valmis.

Operation Lifesaver Estonia juhatuse esimees Tamo Vahemets võrdleb plakatite sodijad koertega, kes nii kui toast välja saavad, hakkavad kohe oma territooriumi märgistama. Samal ajal uudistades, kes küll vahepeal nn. territooriumi on külastanud.

OLE poolt paigaldatud plakatid kannavad sõnumit “Raudteel käimine keelatud!” ja infot võimalikust karistusest. Seega teevad vandaalid kõik selleks, et konkreetne info inimesteni ei jõuaks. Iseküsimus on selles, kas nad sellest endale ka aru annavad.

Lisaks plakati enda maksumusele tuleb igal aastal vandaalide tegevuse tagajärgede likvideerimisele täiendavalt kulutada ca 1000- 2000 krooni ühe plakati kohta.

“Omalt poolt tervitan komisjoni otsust määrata karistusena ühiskondlikult kasuliku töö tegemist, mis tekitab arusaamise, et 10 sekundit sodimist võib võrduda 10-tunnise tasuta tööajaga,” sõnas Vahemets.

“Mul ei ole kunsti vastu midagi, kuid teiste taieseid sodides on asi kunstist väga kaugel. Kui joonistamine või sodimine on sügaval veres, siis tuleks osta paberit või sõlmida leppeid suurte värvimist vajavate pindade omanikega,” lisas Vahemets.