Paremini restaureeritud kultuurimälestisteks tunnistati J. Poska 53, Sauna 10 ja Seene 8 hooned. Preemiafond on 5000 eurot ja see jaguneb kuue maja vahel.

J. Poska 53 on 1880. aastate lõpus Nikolai Thamme projekti järgi ehitatud historitsistlik puithoone Kadriorus, mis oli algselt pagaritööstur Georg Stude villa. Rikkaliku fassaadidekoori, võimsa trepikojatorni ning suure verandaga üks Kadrioru uhkemaid maju oli aastaid trööstitus seisukorras. Nüüdseks on omanikud maja tervikuna muinsusteadlikult restaureerinud.

Parim restaureeritud maja vanalinnas on Sauna 10. Tegu on unikaalse 15. sajandist pärit kolmekorruseline aidahoonega. Ligi 15 aastat kasutuseta seisnud ja lagunenud paekivist hoone on täies mahus restaureeritud. Vana aida interjöör on säilitatud tõeliselt ehedalt: alles ja konserveeritud on originaalsed puidust toed, vahelaed ning puidust aidasalved. Kelder süvendati ning ruum sai tagasi kunagise kõrguse, tähelepanu väärivad kaunid võlvlaed, müüritrepi katke, väljakaevatud küünlanišid ja kunagiste ehitusjärkude eksponeerimine.

Seene 8 traditsionalistliku kõrge kivikatusega hoone kavandas arhitekt Robert Natus iseendale koduks. Hoonet peetakse Natuse loomingus üheks kaunimaks. Muinsusteadlikud omanikud on maja mitme aasta vältel nii väljast kui ka seest kultuurimälestisele vääriliselt korrastanud. Säilitatud ja traditsioonilisi materjale kasutades on restaureeritud kõik vanad detailid.

Kultuurimälestiste kategoorias tõstetakse esile veel vesilennukite angaaride töömahukat restaureerimist ning Kalasadama 2 kunagise gaasitorni taaselustamist büroo- ja korteripinnana.

Parimad majad miljööaladel on Sügise 4, Hiiu-Maleva 56, Kiige 7 ja Jahu 7b.

Sügise 4 on 1903. aastal projekteeritud Lenderi tüüpi elamu, mis oli nõukogude perioodil kaotanud enamiku algsetest dekoratiivsetest fassaadidetailid. Hoone renoveerimisel taastati algse projekti järgi korrustevaheline püstlaudisest vahevöö, akende ehisdetailid, profileeritud piirdeliist, vahekarniisid ning laudis. Ülima asjatundlikkusega restaureeriti siseaknad, välisuksed, varikatus ning isegi koridorid. Esile tõstmist väärivad eeskujulikult taastatud detailid, mis kahjuks reeglina jäävad tähelepanuta – eeskujulikult laotud korstnapitsid, lipuvarda hoidja ja valgustatud maja numbrimärk.

Kiige 7 on 1936. aastal Robert Natuse projekti järgi ehitatud eramu Nõmme mändide all. Restaureerimismeelsed omanikud taaskasutasid vanu katusekive katusekatte uuendamisel: vanad kivid paigaldati esiküljele ning uued hoovipoolsele viilule. Natuse projekti alusel taastati puuduvad aknaluugid, mis andsid maja üldilmele hoopis uue iseloomu. Kõik uksed ja aknad on säilinud ja restaureeritud.

Jahu 7b on 1908. aastal Voldemar Lenderi projekteeritud kortermaja Kalamajas, mis sarnaselt Sügise 4 hoonele oli Nõukogude ajal täiesti ümber ehitatud: kadunud olid kõik maja kaunistanud detailid ning aknaavad olid suuremaks murtud. Renoveerimise käigus toimus hoonega täielik metamorfoos: taastati akende esialgne asetus, suurus ja kuju ning välisuks ja laudis koos dekooriga. Kalamaja on tagasi saanud ühe tõeliselt miljööväärtusliku maja.

Hiiu-Maleva 56 -1925. aastal ehitatud hoone korrastamise puhul on tegemist täieliku restaureerimisega – laudis ja katus värviti, aknad ja uksed restaureeriti. Kogu töö toimus majaomanike valvsa pilgu all ning osa töödest teostati ka ise. Tööde eestvedaja missiooniks oli taastada kunagise kodumaja väärikus.

Veel märgiti tänukirjadega ära Laulupeo 7, Rapla 11, Adamsoni 32, Roopa 16/Villardi 8 ja Wismari 47. Viimane on 1880. aastal ehitatud väike ühekorruseline maja, mille restaureerimine on erakordne: tavaliselt jäävad nii pisikesed hooned kesklinnas suurematele jalgu, lisaks oli hoone seisukord avariiline.

Parimad uushooned ajaloolises keskkonnas on Salto AB projekteeritud Tallinna Ülikooli Balti filmi- ja meediakooli (Narva mnt 27) hoone ning Koidu 1 ja Paldiski mnt 9 kortermajad Proge OÜ-lt.