„Uute masinate väljaõpe algas septembris Leopard 1 baastanki kursusega ning nüüd on käimas erialakursused nii sillatankile kui pioneeritankile,“ ütles Scoutspataljoni pioneerirühma ülem leitnant Oliver Kelder kes lisas, et hetkel käimasolev õppus annab hea võimaluse testida masinate võimekust ning omandada masinate opereerimiseks vajalikke oskusi.

Leopard 1 tanki baasil valmistatud sillatank kannab silda, millega saab ületada kuni 20 meetri laiust tõket, olgu selleks siis veetakistus või tankitõrjekraav. Paigaldatud silla kandevõimeks on ligikaudu 80 tonni. Kui tingimused lubavad, on võimalik mitu silda omavahel ühendada ning selliselt pikendada ületatava takistuse laiust.

Samuti Leopard 1 baasil valmistatud pioneeritanki võimekuste hulka kuuluvad erinevad pinnasetööd sahaga, mis võimaldavad näiteks lahingumasinatele positsioone ette valmistada ning pinnastõkkeid lõhkuda ning eemaldada. Tanki komplekti kuulub ka pinnasepuur, 20 tonnise tõstevõimega kraana koos vintsiga ning 35 tonnise tõmbejõuga põhivints.

Mõlemad tankid on kaasatud õppuse Furious Axe erinevates faasides, pioneeritank keskendub õppusel peamiselt erinevatele pinnasetöödele ning sillatank liikuvuse tagamise ülesannetele.

Eelmisel nädalal Lätis Adažis alanud õppus Furious Axe kulmineerub nädalavahetusel taktikalise harjutusega, mille käigus kaks 1. jalaväebrigaadi alalise valmisolekuga üksust harjutavad koostegutsemist brigaadi tegevusraamistikus. Vastase rollis tehakse õppuse käigus koostööd Lätis asuvate Poola ning Slovakkia üksustega.

Kokku võtab õppusest osa üle 1100 kaitseväelase Eestist, sealhulgas Tapal teenivad Suurbritannia ja Taani sõdurid, aga ka Lätist, nende hulgas liitlassõdurid Lätis paiknevast NATO lahingugrupist ning Ameerika ühendriikidest.