Umbusaldushääletus kukkus läbi, kuna Keskerakonna saadikutest olid kohal vaid Jüri Ennet ja Toomas Vitsut. Umbusalduse poolt hääletas 19, vastu oli üks ning üks saadik ei osalenud hääletusel.

Umbusalduse läbiminekuks olnuks vaja 79-liikmelise häälteenamus.

Tänavu on opositsioon püüdnud algatada linnapea umbusaldamist viis korda, millest kolmel on algatus jõudnud ka saali hääletamisele. 25. märtsil hääletas umbusaldamise poolt 26 volinikku ja 17. juunil istungile tulnud 25 volinikust 23. Kahel korral ei olnud umbusalduse algatamine seaduspärane ning volikogu esimees pidi selle tagasi lükkama.

Umbusalduse algatanud Reformierakonna, IRLi ja sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liikmed ei pea võimalikuks Savisaare jätkamist linnapeana, kuna tema juhitavas haridussüsteemis kasutatakse lapsi nõukogude okupatsiooni sümbolite taustal pildistamiseks.

Hommikusele ajale määras umbusalduse arutamise Toomas Vitsut, kes on nii Tallinna linnavolikogu kui ka selle Keskfraktsiooni esimees.

Vitsut kommenteeris, et volikogus algabki töö veerand üheksa. "Hommikul on pea värske. Miks mitte kell kaheksa raskete küsimustega tegeleda?" küsis Vitsut.

"Volinikud saavad hommikul enne tööleminekut volikogust läbi käia, oma volinikukohuse ära täita ja siis tööle minna," lisas Vitsut.

IRL fraktsiooni aseesimehe Riina Solmani sõnul tuli Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsioon täna linnapead umbusaldama, sest Savisaare linnajuhtimine on ammu ebapädev ja bütsantslikul viisil linna ressurssidega ümberkäiv. „Samuti tekitab linnavõim pahatahtlikult linnakodanike vahele lõhet - eestikeelseid ja venekeelseid linlasi üksteisele vastandades. Linnapeal oleks õige anda tüür üle noorematele ja majanduslikult võimekamatele,“ lisas Solman.

„IRL fraktsioon on seisukohal, et Savisaar käitub viisil, mis ei ole kaasaegsele euroopalikule linnapeale kohane. Linnapea on korduvalt näidanud välja toetust lisaks ajaloolistele inimsusvastastele režiimidele ka tänasele Vene Föderatsiooni võimule, olles sellega otseselt julgeolekuohuks,“ ütles Solman.

Eestikeelsele kooliharidusele ülemineku takistamine ja 1. klassi õpilaste pildistamisele punalippude taustal vaikiva heakskiidu andmine ei ole ainukesed põhjused, miks Edgar Savisaart umbusaldan, ütles volikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Martin Kukk.

„Esiteks - pole Savisaar hajutanud kahtluseid Venemaalt raha küsimisega seoses. On fakt, et Savisaar küsis Vene Föderatsiooni kõrge esindaja käest raha erakonna jaoks. Sel ei ole enam tähtsust, kas kolmandik sulas või ülekandega,“ ütles Kukk. „Teiseks - seaduste eiramine ja hariduspoliitikast möödavaatamine Tallinna linnas on olnud pikaajaline ja süstemaatiline. Tallinna Linnamäe Vene Lütseumis toimunu ei ole pelgalt totravõitu eksitus, vaid iseloomustab üldisemalt Tallinna linna suhtumist riiklikku hariduspoliitikasse. Õpilaste pildistamine Nõukogude sümboolika taustal, Savisaare vaikiv heakskiit sellele ning asjaolu, et abilinnapea Kõlvart sellist teguviisi normaalseks peab, on lihtsalt hea illustratsioon nukravõitu reaalsusele.“

Kolmandaks lisas Kukk, et iganädalased paljastused korruptsioonist Tallinnas ja muud Savisaare kaaskondlasi saatvad skandaalid on saanud osaks meie argielust ning märgatav on teatav ühiskondlik leppimine sellega.