Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu esimees Arvi Hamburg ütles Delfile, et nõukogu liikmetel on rida kahtlusi, mis tulenevad põlevkivi kvaliteedist Jordaanias, võimalikust investeeringute tempost ning täpsetest lepingu tingimustest Eesti Energia ja firma vahel, kellelt osteti USAs Utah' osariigis maardlad.

Tema sõnul on oht, et vastavalt selle firma ning Ameerika energeetikaagentuuri vahel sõlmitud lepingule võivad kanduda erinevate uuringute ja keskkonnakaitseliste tööde tegemise kohustused Eesti Energiale. "See on teoreetiline oht. Me ei tea, mida nendest töödest tehtud on ja milline on Eesti Energia ostuleping, kas need kohustused lähevad üle," ütles Hamburg.

Hamburgi sõnul on teine teema, mille üle võib muret tunda see, et Eesti Energia põlevkiviõli tootmine jätab varju elektritootmise ja energiajulgeoleku Eestis. "Eesti Energial kui riigile kuuluval ettevõttel on esimeste kohustuste hulgas ka energiajulgeolek."

"See on see koht, kus Eesti Energia informeeriks lepingu tingimustest, kohustustest ja veelkord oma kava läbi käiks. Annaks aru, millal valmivad uued seadmed," lisas Hamburg.