Rõivas tunnustas kohtumisel Merkelit juhtrolli eest Euroopa kriiside lahendamisel, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

"Aasta 2015 oli Euroopas kriiside aasta ja neile ühiste lahenduse leidmisel on liidukantsler Merkel olnud väga oluline," ütles Rõivas. "Saksamaal on määrav mõju Euroopa ühtsusele ning poliitilise lahenduse otsimisel Euroopa ees seisvatele julgeoleku-, majandus- ja teistele küsimustele," lisas ta.

Eesti Päevalehele antud lühiintervjuus rääkis aga Rõivas, et Saksamaa on andnud selge panuse siin meie regioonis. "Luftwaffe on käinud õhuruumi valvamas, kohal on olnud ka maaväed. Jutuks oli ka, kuidas juba sel aastal kohalolekut suurendada,” sõnas Rõivas.

„Arutasime ka valmistumist NATO tippkohtumiseks Varssavis. Minu sõnum oli see, et peaks leppima kokku liitlaste püsiva ja suurema kohaloleku siin piirkonnas. Oli oluline, et sain selle sõnumi Merkelile edastada,” ütles peaminister.

„Oleme mõlemad seisukohal, et ei saa jätta avalikkusele muljet, justkui Ukraina on muutumas kuidagi vähemtähtsaks. Ilmselgelt peab Ukrainat eraldi tähelepanu all hoidma. Õnneks ei hakka Ukraina teema ära vaibuma, ma ei saa rääkida kogu Saksa avalikkuse eest, aga Merkeliga rääkides on selge, et ta hoiab seda fookuses,” sõnas Rõivas. „Kuni Venemaa ei täida kokkuleppeid, ei saa rääkida ka sanktsioonide leevendamisest. See on kogu Euroopas kokku lepitud seisukoht. Kavatsen järgmisel nädalal kohtuda ka Ukraina peaministri Arseni Jatšenjukiga, kellele annan edasi meie mõlema seisukohad.”

„Pagulaskriisi teemal oli põhifookus sellel, kuidas vähendada välist survet Euroopale. Meil on küllalt sarnased seisukohad, Türgit tuleb rahaliselt aidata ja tegeleda välispiiride tugevdamisega,” ütles Rõivas. „Mingitest piirarvudest pagulaste vastuvõtu osas me ei rääkinud. Tean, et Merkelilt on sellist lähenemist taotletud, kohtusin ka Baieri liidumaa peaminister Horst Seehoferiga. Peamised on ikkagi reaalsed tegevused rändesurve vähendamiseks.”

Kohtumise põhiteemadeks olid juulis toimuv NATO tippkohtumine Varssavis ning Euroopa julgeolek üldisemalt. Rõivas ütles Merkelile, et Eesti eesmärk tippkohtumisel on saavutada NATO liitlaste kohalolu põlistamine ja suurendamine regioonis.

Arutati ka jätkuvat konflikti Ukrainas.

Rõivas tõstatas kohtumisel ka energiajulgeoleku, rõhutades Euroopa Liidu energialiidu olulisust ja energiaallikate mitmekesistamise jätkuvat vajadust. Rõivas tõi näitena Läänemere energiaturu arengu ja piirkondlike ühenduste loomise, mis võiks olla eeskujuks teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele.

Arutati ka rändeküsimust. Rändekriis mõjutab Euroopat pikaajaliselt ning üks peamisi väljakutseid kriisi taustal on Schengeni süsteemi uuendamine ja Euroopa avatuse hoidmine. See nõuab aga Rõivase sõnul, et Euroopa välispiiride kaitstuse osas taastatakse usaldus ning otsitakse ühiseid lahendusi rändekriisile.

Enne Merkeliga kohtumist pidas Rõivas Baierimaa parlamendi juhterakonna aastakonverentsil kõne, milles keskendus Eesti ja Euroopa julgeolekule ning e-riigile ja digitaalsetele lahendusele.