Peaminister Rõivas ütles, et rahvusvaheline kogukond peab Minski II kokkuleppe tulemusi jälgima tähelepanelikult. “On kahetsusväärne, et seni ei ole kõik osapooled lepet austanud,” nentis Rõivas ning viitas leppe järgselt intensiivistunud lahingutegevusele Debaltseve ja Mariupoli suunal, mis viimastel päevadel on siiski vähenenud, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

“Rahuleppe tingimuste elluviimise kõrval on oluline juhtida tähelepanu ka kokkulepitu rikkumisele,” ütles Rõivas. "Euroopa Liit peab selles küsimuses olema ühtne ning vajadusel valmis ka otsustavalt reageerima," kinnitas peaminister Rõivas Arseni Jatsenjukile.

“Minski II kokkulepete mitte täitmisel tuleb edasi minna sanktsioonidega ja juhul kui üks osapool tingimusi ei täida, tuleb neid ka vajadusel karmistada,” ütles Rõivas.

Peaminister Rõivas tunnustas Ukraina pingutusi relvarahust kinnipidamisel ning Minskis kokkulepitu elluviimisel.

Peaministrite eelmisel, poolteist kuud tagasi toimunud kohtumisel peateemaks olnud Ukraina riigirahanduse toetamisel on vahepeal toimunud edasiminekuid. “On positiivne, et koostöös Euroopa Liidu, USA ja Rahvusvahelise Valuutafondiga on praeguseks kokkulepitud piisavas koguses laenuabi Ukrainale, et tagada riigieelarve kuludele kate,” ütles Rõivas. Lisaks sõjategevusele on eelarve seisu halvendanud grivna vahetuskurss euro suhtes, mis on langenud kolmandikuni aastatagusest väärtusest.

Peaministrid arutasid ka riikide kahepoolset koostööd ning Eesti võimalusi Ukraina toetamiseks. Lisaks rahvusvahelisele laenuabile on Eesti valitsus otsustanud toetada Ukrainat 2,35 miljoni euroga humanitaar- ja arenguabiks.

Peaminister Jatsenjuk tutvustas ka Ukraina seisukohti võimaliku ÜRO rahuvalvemissiooni loomisest Ukrainasse.