Eelnõu tagasi lükkamise poolt hääletas 42 riigikogulast ja vastu 32 rahvasaadikut.

Eelnõu arutelu olid jälgima tulnud sadakond üliõpilast koos väikelastega. Arutelu tekitas sedavõrd palju tundeid, et riigikogu esimehel tuli saalisviibijaid korduvalt korrale kutsuda. "Austatud ettekandja! Head ametikaaslased! Head külalised! Ma palun siin riigikogu täiskogu istungite saalis vaikust ka igasuguste kõrisevate vidinate osas! Austame palun ettekandjat!" sõnas Ratas.

Mõned minutid hiljem oli Ratas taas sunnitud esineja ees saalis tekkinud lärmi pärast vabandama. "Hea küsija, ma vabandan teie ees! Head ametikaaslased, ma palun omavahel jutud lõpetada, kui esitatakse küsimust või kui siin saalis vastatakse. Palun austame oma ametikaaslasi! Saalis on liiga suur lärm."

Jüri Ratase hinnangul on päevselge, miks riigikogu maine rahva silmis madalseisus püsib. “Selle asemel, et opositsiooni esitatud seaduseelnõusid edasi menetleda, arutada, vajalikke muudatusi teha ja siis langetada otsus vastuvõtmise või tagasilükkamise kohta, lastakse valitsuse teerull neile koheselt peale.“

Õppetoetuste ja õppelaenu seaduse muutmise seaduse eelnõu algatasid Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon ning riigikogu liikmed Karel Rüütli, Jaanus Marrandi ja Jaan Õunapuu.

Õppelaenude hüvitamine avaliku sektori töötajatele ja lapsevanematele lõpetati riigi 2009. aasta teise lisaeelarve seadusega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadusega, mis võeti riigikogus vastu 18. juunil 2009, kuulutati Vabariigi Presidendi poolt välja 22. juunil ning jõustus 27. juunil. Avaldusi õppelaenu hüvitamise jätkamiseks oli inimestel võimalus esitada 30. juunini.