„Hindan väga kõrgelt Eesti ja Islandi erilist ning sooja sõprust. Väikeriikidena mõistame hästi, et teineteist toetades kõlab meie hääl rahvusvahelisel areenil kõvemini. Eesti ja Islandi, Balti riikide ja teiste Põhjamaade koostöö ning kokku hoidmine on praeguses maailmas väga oluline,“ märkis Ratas pärast kohtumisi Islandi valitsusjuhi Katrín Jakobsdóttiri, presidendi Guðni Thorlacius Jóhannessoni ning parlamendi esimehe Steingrímur Jóhann Sigfússoniga.

Ratase hinnangul on üks koostöö tihendamise võimalusi ühinemine põhjamaade kultuurifondide ja teaduskoostöö võrgustikega. „Edukas osalemine õpirännet, elukestvat õpet ja kogemuste vahetamist toetavas Nordplusis kannustab meid ka teistes Põhjamaade koostööprogrammides osalema,“ märkis Ratas.

Peaminister Ratas arutas Islandi ametikaaslase Katrín Jakobsdóttiriga ka digitaalset arengut, majandussuhteid Euroopa Liiduga, ühisturu olukorda pärast Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumist, atlandiülesed suhteid, võitlust kliimamuutustega ning kaitsekoostööd ja küberjulgeolekut.

„Nii Eesti kui Island hindavad kõrgelt internetivabadust, aga mõistame ka sellega kaasnevaid ohte ja vajadust kaitsta inimesi digitaalses maailmas sama hästi kui tänavail,“ tõdes Ratas. Peaminister kutsus Jakobsdóttiri ametlikult ka sügisel Tallinnas toimuvale digitippkohtumisele.

Ratas tunnustas Islandi panust Balti riikide ja seeläbi kogu NATO julgeolekusse ning tõstis esile saareriigi pühendumist Pariisi kliimaleppe täitmisele ning kavatsust selle eesmärke ületada. Pariisi kliimakokkuleppega võtsid sellega liitunud riigid, sealhulgas Eesti, eesmärgiks vähendada kasvuhoonegaase võrreldes 1990. aastaga 40 protsenti.

Õhtul kohtub peaminister kohaliku eestlaskonna ja Eesti sõpradega, et tähistada Eesti Vabariigi 100. aastapäeva. Sel aastal tähistab ka Island suveräänsuse 100. aastapäeva: 1. detsembril möödub sajand liidulepingu seaduse vastuvõtmisest, millega Taani tunnustas Islandit iseseisva kuningriigina.