„Mõnes mõttes sarnaneb paberil asjaajamine fossiilkütustega: need on välja kujunenud inimeste ja seadusandjate paljude põlvkondade vältel, muutunud aja jooksul keerukamaks, sest bürokraatiate kasvades põimub nendesse aina enam poliitilisi kompromisse,“ lausus president Kersti Kaljulaid tänase Euroopa Liidu digiteemalise tippkohtumise avamisel peetud kõnes.

Presidendi sõnul võivad Euroopa Liidu digitaalse ühisturu strateegiaga seotud algatused aidata kogu ELis liikuda piiriüleste digiteenuste poole, mille aluseks on näiteks andmete ühekordse küsimise põhimõte ja vaikimisi digiteenuse põhimõte. „Me peame hoidma survet, et saavutada lõplik kokkulepe kõigi nende ettepanekute kohta 2018. aastaks,“ lausus president Kaljulaid.

Kaljulaidi sõnul peavad inimesed usaldama digitaalset keskkonda, mistõttu eraelu puutumatuse ja küberturvalisuse tagamine on olnud meie digiühiskonna loomise eeltingimus.

„Tegelikkuses on muljetavaldav osa tehnoloogilise arengu tulemusel tekkinud töökohtadest oma olemuselt ametioskuste või hariduse mõttes üllatavalt laiapõhjalised. Neid võiks isegi nimetada egalitaarseteks võimalusteks. Võtke või juutuuberid või inimesed, kes müüvad internetis oma käsitööd või üürivad Airbnb kaudu oma kinnisvara välja,“ sõnas riigipea.

President Kaljulaid lisas, et meie riikide kodanikud pakuvad teenuseid ja müüvad kaupa kogu maailmas, elades kas ühes kindlas riigis või siis reisides maailmas ringi ning seetõttu me peame kiiresti leidma võimalusi, kuidas ühendada neid meie riiklikku sotsiaalkindlustussüsteemi.

Euroopa Liidu liikmesriikide riigipead on kogunenud täna Tallinnasse ELi digitippkohtumisele, mille eesmärgiks on arutada võimalusi, kuidas tõsta Euroopa konkurentsivõimet ja atraktiivsust kiiresti arenevate tehnoloogia- ning digitaalsete võimaluste olukorras.