"Eestlastena oleme kitsid kiitusega ja samas tunneme kohmetust, kui meid personaalselt tunnustatakse. Kogen seda aastast aastasse, iseseisvuspäeva eel teenetemärke andes. Ikka ütleb osa neist, keda Eesti riik oma kõrgeima tänuga tänab, et nad ei tea, mille eest või miks just neile see tunnustus langes," kõneles Ilves Endla teatris.

Ta ise vastas sellele: "Lihtne vastus kõlab nii: see on teenetemärk teie igapäevase pühendumuse, töökuse, kutsumuse, järjekindluse ning mitmel puhul ka vapruse eest."

President lisas, et sageli on see tunnustus meeskonnale, ettevõttele, asutusele ning samas ometi isiklik tunnustus justnimelt teenetemärgi saajale, kes on osanud tugeva meeskonna luua ja seda hoida.

"Kindlasti kuulub suur osa meie tänust teie lähedastele nende toe ja mõistmise eest. Me kõik vajame seda kindlat kantsi, turvalist tagalat, perekonna ja sõprade omakasupüüdmatut tuge, mis annab meile jõudu olla edukas oma kutsetöös," kõneles riigipea.

"On oluline, et me oskaksime igapäevaselt märgata kaaskodanike tublidust ja leiaksime hetke, et öelda kiitev sõna. Sellest on palju kasu, nii ühele inimesele kui meile kõigile," lisas ta.

Ilves ei pea enda sõnul õigeks riigi teenetemärkide ülirohket jagamist, sest siis kaovad tunnustust pälvinud inimeste väärikad lood suurde massi ära. "Minu sooviks on aga, et iga Eesti teenetemärgi saaja tõuseks eeskujuna oma valdkonnas või veelgi laiemalt selgelt esile," soovis Ilves. "Te väärite seda. Teie teod muudavad Eesti tugevamaks. Teie tubliduse lood kokku näitavad Eesti suuremaks kasvamist"

Eesti Vabariigi 96. aastapäeva eel tänas ja tunnustas riigipea teenetemärkidega 99 inimest, kelle igapäevane pühendumus oma tööle, oma kutsumusele ning seeläbi Eesti paremaks muutmisele väärib meie riigi kõrgeimat tänu.