Eesti riigipea nimetas meie riikide suhteid unikaalseteks paljudes valdkondades ning Soomet lähedaseks sõbraks ja liitlaseks piirkondlikult ja Euroopa Liidus, teatas presidendi kantselei.

Soome on Eestile ka esimene majanduspartner ja meie majandused on üha rohkem põimumas, tunnistas president Ilves, lootes, et see partnerlus võiks olla osa ka meie mõlema tuleviku majanduskasvust. Ta tõi näiteks IT-koostöö, kus on võimalik hoogsalt edasi liikuda, saavutamaks elavnemist majanduses tervikuna.

Eesti riigipea meenutas, et Soome on ühinenud Tallinnas tegutseva NATO küberkaitsekeskusega ning Eesti kaitseväelased teenivad Soome üksuse koosseisus ÜRO rahutagamise missioonil Liibanonis.

Presidentide Ilvese ja Niinistö kohtumine keskendus paljuski kriisidele, millega on praegu vastamisi Euroopa Liit – rändekriis, mitmetes riikides kestev majandussurutis, kasvav populism ja äärmuslus, keeruline ja kohati agressiivne julgeolekuolukord Euroopa Liidu naabruskonnas. Riigipead jagasid ühist muret Euroopa tuleviku pärast ja tõdesid, et on oluline üha enam tähelepanu pöörata kodanike kahtluste ja hirmude leevendamisele.

Kõneldes Euroopa Liidu olulisusest märkis president Ilves, et „peame meenutama, kus me oleksime ilma Euroopa Liiduta, mis oleks siin alternatiiv, silmas pidades ka meie geograafilist asukohta”.

Eesti ja Soome presidendid kinnitasid, et Schengeni ühtse viisasüsteemi püsimise nimel peame kõik kõvasti pingutama ning et piirikontrollita reismine on oluline nii ettevõtjatele kui teistele inimestele.

„Euroopa Liidu üks tugevusi on olnud meie ühtsuses, omavahelises solidaarsuses ja samuti liidrites, kes julgevad otsustada – seda kõike vajame praegu eriti,” ütles president Ilves.

Tihe ajakava

President Niinistö kohtub ka riigikogu esimehe Eiki Nestori ja peaminister Taavi Rõivasega. Eesti ja Soome riigipead osalevad Tallinna tehnikaülikooli innovatsiooni- ja ettevõtluskeskuses Mektory toimuval majanduse tuleviku üle arutleval foorumil „FinEst Future Forum”. President Ilves ja Ieva Ilves annavad Soome presidendi Sauli Niinistö ja tema abikaasa Jenni Haukio auks riigiõhtusöögi.

Homme kohtuvad presidendid Viljandi gümnaasiumi õpilastega ja annavad neile küsimuste-vastuste vormis koolitunni. President Niinistö külastab ka Eesti kolleegi kodutalu Ärmal, Viljandimaal.

Soome riigipea abikaasa Jenni Haukio ja Ieva Ilves külastavad KUMU kunstimuuseumi, Tallinna Soome kooli ja Viimsis rannarahva muuseumi ja vabaõhumuuseumi. Samuti on kavas külastada Eesti Keele Instituuti ja Eesti Disainikeskust Kultuurikatlas. Lisaks ka Eesti Pärimusmuusika keskust Viljandis, kus antakse ülevaade Viljandi kultuuriakadeemiast ning pärimuskultuuri hoidmisest ja edendamisest.