Piirivalvurid abistasid veel õhtutundidel ühes kohalike elanikega järvel olijaid üle jääpragude. Ohtlike jääolude tõttu on alates tänasest keelatud Peipsile minek terve järvistu ulatuses, teatas Politsei- ja Piirivalveamet.

Kui täna hommikul olid jääolud jalgsi Peipsile minekuks piirkonniti veel rahuldavad, siis pärastlõunal hakkas jää sulama sedavõrd hoogsalt, et Pihkva ja Lämmijärvel oleval jääl puudub praeguseks kandevõime, Mehikoorma külast Pihuste külani on järv jäävaba ning Piirissaare lõunaküljest kuni Pedaste laheni on samuti avavesi.

Paiguti on jääs suured ja ohtlikud jääpraod. Nii Varnja kui ka Nina küla juures on jääs 5-meetrine ning Mustvee kandis 2-meetrine jääpragu. Jääpragu kulgeb piki Peipsi kallast, lõunast põhja suunas. Keskmiselt suureneb selline jääpragu ühe tunni vältel ligikaudu meetri võrra.

Lõuna prefektuuri mereturvalisuse vanempiiriametnik Mati Mikson ütles, et piirivalvurid on praeguseks kaldasse abistanud mitukümmend kalurit, kes ei pääsenud üle jäälõhede kaldale.

Päeva vältel tulid piirivalvuritele appi ka kohalikud elanikud oma isiklike paatidega ning üheskoos jätkakse õhtutundideni järvelt tulijate toomist kaldale.

Tagamaks inimeste turvalisus ja vältimaks õnnetusjuhtumeid, on Peipsi järvistule minek alates tänasest keelatud mistahes transpordivahendil ja ka jalgsi.