DFDS Seaways parvlaev Liverpool Seaways sildus Kapellskäri sadamas kell 22 kohaliku aja järgi. Laevafirma teatel algas öösel mahalaadimine ning reisijad sõitsid oma sõidukitega laevalt maha. Vastavalt laevafirma poolt tehtud pakkumisele soovisid 155st pardal olnud reisijast 23 jääda laeva öömajale, ülejäänud reisijad otsustasid teekonda veel õhtul jätkata.

Neljapäeval vaatab parvlaeva üle kohalik veeteede amet, seejärel läheb laev remonti. Kolmapäeval ja neljapäeval plaanis olnud reisid on tühistatud, laevafirma on pileti ostnud klientidega otse ühendust võtnud. Lähiajal selgub, kas järgnevate päevade reiside teenindamiseks on võimalik liinile tuua asenduslaev või tuleb tühistada ka edasised reisid, kuniks laev remondist naaseb. Tühistatud reisidele pileti ostnud reisijatele kompenseeritakse piletiraha või pakutakse asendusreisi edaspidiseks, teatas ettevõte.

Liverpool Seawaysi merele lõksu jätnud õnnetus

Laevafirma kinnitusel põrkas nende alus kokku akvatooriumis ehitustöid teinud praamalusega. Hiljem ei õnnestunud tugeva tuule tõttu randuda, see pole siiani korda läinud. Kell 19.20 ajal teatas ettevõte, et tuul Kapellskäri sadamas on endiselt liiga tugev, puhanguti 22m/s, mis teeb sildumise ehitustööde tõttu niigi kitsastes tingimustes liialt riskantseks.

Järjekordne katse silduda lükkub edasi kuni kella 22-ni kohaliku aja järgi (kell 23 Eesti aja järgi).

"DFDS Seaways vabandab reisijate eest ebamugavuste pärast ning tänab mõistva suhtumise eest. Kõigile reisijatele on antud kajutid ning avatud on buffee-restoran, kus saab süüa ja kuumi jooke," teatas ettevõte.

Leedu lipu all sõitva laeva pardal viibiv reisija Virgo ütles Delfile päeval, et õnnetus juhtus sildumise ajal tugeva tuule tõttu ja kella 15 ajal ootas enam kui 150 reisijat laeva pardal jätkuvalt aluse pukseerimist ja maha pääsemist.

„Suur tuul. Ei saanud sadamasse sisse ja sõitis ehitatavasse kaisse,“ selgitas Virgo õnnetuse tagamaid. Tema sõnul tekkis laeva keresse kokkupõrke tagajärjel suur, oma seitsme meetri laiune auk. „Praegu lasti neljandale tekile – ma saan autost asju võtta ja siis ülemisele tekile tagasi.“

Laevafirma täpsustas, et erinevalt Virgo andmetest põrkas laev tegelikult kokku akvatooriumis ehitustöid tegeva praamalusega.

Parvlaev Liverpool Seaways väljus Paldiskist eile õhtul kell 23.55 ja pidi graafiku järgi Kapellskäri sadamasse jõudma täna hommikul kell 10.30. „Õnnetus juhtuski 10.30-10.40 ajal,“ sõnas Virgo.

"Nüüdseks on reisijad juba kolm ja pool tundi istunud ja oodanud, et keegi ütleks, mis edasi saab. Nagu ma aru sain, siis on kuskilt kutsutud suurem puksiir,“ lausus Virgo kella 13 ajal.

Kell 15 polnud olukord laevas suurt muutunud, reisijad olid jätkuvalt teadmatuses ja ootasid lisainfot. Küll aga pakuti neile vedaja kulul lõunasööki.

Kella 17.20 ajal rääkis Virgo Delfile, et märke arengust näha pole. "Seis on sama mis enne. Midagi pole muutunud," nentis ta. Kui laevafirma teatas Delfile, et proovivad kella viie ajal laeva kai äärde puksiirida, siis Virgo sõnul polnud 17.20ks võimalik sellist tegevust täheldada ja ka infot pole selle kohta reisifirmalt tulnud. "Meile tuleb kogu info läbi Delfi, laevafirma käest pole me infot saanud," rääkis Virgo, kelle sõnul on meeleolu laeval rahulik. "Kõik on rahulikud, kes magab, kes vaatab telekat," kirjeldas ta olukorda.

DFDS Seaways kommentaar Kapellskäri sadamas toimunud õnnetusele (kella 16.30 seisuga)

Kolmapäeva hommikul kella 10 paiku kohaliku aja järgi põrkus Paldiskist saabunud DFDS Seaways parvlaev Liverpool Seaways tormises Rootsis Kapellskäri sadamas akvatooriumis ehitustöid tegeva praamalusega. Kokkupõrke ajal valitsesid Kapellskäri sadamas väga keerulised olud – sadamas toimuvate suurte ümberehitustööde tõttu on sadamaala laevadele väga kitsas ning samal ajal puhus tormituul kiirusega 25-27 m/s suunaga idast, mis on ehitustööde ajal kaikohtade suhtes ebasoodne. Kokkupõrke tulemusel sai kahjustada laeva parem parras. Inimesed ega pardal olnud sõidukid viga ei saanud.

Tormiolude püsimise tõttu pole laev saanud seni silduda. Praegu on Liverpool Seaways ankrus ning ootab tormi vaibumist koos teiste laevadega, mis pole samuti tormi tõttu kai äärde saanud. Järgmine katse sildumiseks on plaanis kella 17 paiku.

Laeval viibib 155 reisijat. Laevapere hoiab reisijaid olukorraga jooksvalt kursis. Kõigile reisijatele on antud kajutid ning avatud on buffee-restoran, kus saab piiramatult süüa ja kuumi jooke.

Sildudes vaatab parvlaeva üle kohalik veeteede amet, seejärel läheb laev remonti. Täna plaanis olnud reisid on tühistatud, laevafirma on pileti ostnud klientidega otse ühendust võtnud. Lähiajal selgub, kas järgnevate päevade reiside teenindamiseks on võimalik liinile tuua asenduslaev või tuleb tühistada ka edasised reisid, kuniks laev remondist naaseb. Tühistatud reisidele pileti ostnud reisijatele kompenseeritakse piletiraha või pakutakse asendusreisi edaspidiseks.

DFDS Seaways vabandab reisijate ees juhtunust tingitud ebamugavuste pärast.

DFDS Seaways alus Liverpool Seaways, mis täna hommikul Rootsi vetes vastu kaid sõitis