Väliskomisjoni, riigikaitsekomisjoni ja Eesti-USA parlamendirühma liikmete tänasel kohtumisel USA Senati ja Esindajatekoja liikmetega olid kõne all NATO liikmesriikide kaitsekulutused ning rahvusvahelised suhted Venemaaga.

Väliskomisjoni esimees Sven Mikser tänas USAd toetuse eest Eesti taasiseseisvusperioodi jooksul ja USA vägede kohaloleku eest NATO idatiival. "Eesti on väga tänulik, et USA aitab tagada meie piirkonna jugeolekut," ütles Mikser. Tema sõnul on õigustatud iga NATO idatiiva kindlustamiseks panustatud sent.

Mikser kinnitas kohtumisel, et Riigikogus valitseb julgeoleku küsimustes ja kaitsekulutuste planeerimisel üksmeel. "Võtame väga tõsiselt oma lubadust hoida kaitsekulutused vähemalt kahe protsenti tasemel SKPst," ütles Mikser.

"Väikeriikidel ei ole mõnigi kord palju rohkem panna lauale kui oma sõnapidamine," ütles riigikaitsekomisjoni liige Johannes Kert. "NATOsse astudes andsime lubaduse hoida kaitsekulutused vähemalt kahe kahe protsendi tasemel ja me peame oma sõna. Näeme seda panusena NATO poliitilisse ühtsusesse."

Ka opositsioonierakondade esindajad Kadri Simson ja Andres Herkel rõhutasid konsensuslikkust kaitsekulutuste planeerimisel.

Kohtumisel olid kõne alla veel Venemaa propagandasõda, Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide mõju majandusele ning nii USA kui Eesti eelseisvad presidendivalimised.

Kohtumisel osalesid väliskomisjoni esimees Sven Mikser, liikmed Anne Sulling, Keit Pentus-Rosimannus, Juhan Parts, Andres Herkel, riigikaitsekomisjoni liige Johannes Kert ning Eesti-USA parlamendirühma esimees Kadri Simson ja liige Kristjan Kõljalg.

Kongressi delegatsiooni kuulusid senaatorid Christopher A. Coons, Gary Peters ja Bill Nelson ning kongressmenid Charlie Dent ja Pat Meehan. Külalised tunnustasid Eesti majandusedu, tundsid huvi küberkaitse vastu ja avaldasid Eestile tänu osalemise eest ühistel välismissioonidel.