Üks selline jäätee algab Viimsi vallast Rohuneeme tipust, kust saab autoga mööda jääd Kräsuli väikesaarele kimada. Kas sealt edasi ka Aegnale jõuab, pole Delfile teada.

Alles nädalavahetusel hoiatas Põhja-Eesti päästekeskus, et Tallinna lahe jääle minek ei ole turvaline, kuna tugev maatuul lõhkus jääd ja muutis olud ettearvamatuks. Laupäeval päästeti triivima hakanud jääpangalt kalamees ja pühapäeval uisutaja, samamoodi võivad hätta sattuda jääl liikuvad sõidukid.

Politsei on seisukohal, et igasugused omavolilised jääteed on keelatud ja liiklejatele ohtlikud, sest  puudub igasugune järelevalve ja hooldus. „Seadus ütleb, et mootorsõidukiga tohib sõita ainult teel ja väljaspool teed võib liigelda ainult maaomaniku loal,“ selgitas Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammeleht.

„Inimesed hakkavad kahjuks mõtlema alles siis, kui omavoliliselt ja omal vastutusel on jääle mindud ning siis õnnetus juhtunud. Abi on sellistel puhkudel ikka väga kaugel ja saabub lootusetult hilja ning heal juhul on võimalik sõiduki omanikul vaid oma kulu ja kirjadega sõiduk veekogust välja tõsta,“ märkis politsei eestkõneleja.

Juhtumeid, kus jääle uitama läinud sõidukijuhid on hätta sattunud, on aastate jooksul kogunenud mitmeid. „Üks lausa sel aastal, kui 12. veebruaril Kesselaiul uppus džiip. Paar aastat tagasi on sarnasel mitteametlikul teel uppunud kaubik (fotol — toim),“ meenutas Tammeleht.

Eestis korraldab jääteede rajamist maanteeamet ning infot ametlike jääteede avamise ja sulgemise kohta on võimalik saada nende kodulehelt, samuti on maanteeametile võimalik teha ettepanekuid jääteede avamiseks.