"Näitame, kuidas oleme laevavrakke uurinud ja mida teada saanud ning külastajat ootame avastama, mida laevavrakid või vee alt leitud esemed talle jutustavad," võttis näituse kokku Meremuuseumi teadur ja näituse kuraator Krislin Kämärä.

Näituse rõhk on visuaalsel, eelkõige just autentsel videomaterjalil, mille on filminud laevavrakke uurinud tuukrid või allveerobotid.

"Vee alla sukeldudes avaneb seal justkui maagiline maailm, mis siin Läänemeres ei ole küll helesinine ja kuldkaladega nagu me oleme ehk harjunud piraadifilmides nägema, kuid seal leiduv on osa meie enda ajaloost," selgitas tuukritöödega igapäevaselt tegelev Kaido Peremees, kelle poolt on filmitud suurem osa näituse videomaterjalidest.

"Näitusel on ka virtuaalne sukeldumise simulaator, mille abil võib end tuukrina tunda ja laevavrakki uurida, ei ole küll sama märg, aga sissejuhatuseks paras," naeris Peremees.

Kõik välja pandud eksponaadid pärinevad Eesti Meremuuseumi mahukast allveearheoloogia kogust ja on spetsiaalselt selle näituse jaoks välja valitud. "On ka esemeid, mille puhul ei ole päris kindel, millega on tegemist ning seetõttu palume näituse külastajal sellesse uurimistöösse oma panus anda," kutsus näituse kuraator Kämärä inimesi näitusel kohapeal aktiivselt kaasa lööma.

Näitust saab Paksus Margareetas (Pikk 70, Tallinn) vaadata 3. novembrist 2012 kuni 28. aprillini 2013, T-P kell 10-18.

Näitus on osa rahvusvahelisest Läänemere laevavrakke uurivast koostööprojektist Shipwher, milles ka Eesti meremuuseum osaleb. Näituse idee autorid on Krislin Kämärä, Urmas Dresen, Kaido Peremees ja Roman Matkiewicz. Konsultantidena olid abiks Vello Mäss, Teele Saar, Andres Eero, Arvo Saar ning Maili Roio ja Marii Asmer (Muinsuskaitseametist). Näituse kujunduse autorid on Katrin Sipelgas, Andrus Kõresaar ja Marko Ausma.