Kahe kümnendi taguseid aegu meenutasid konverentsil Jüri Adams, Carl Bildt, Ardo Hansson, Liia Hänni, Siim Kallas, Kaido Kama, Heiki Kranich, Mart Laar, Marju Lauristin, Aino Lepik von Wirén, Jüri Luik, Mart Nutt, Lagle Parek, Tiit Pruuli, Urmas Reinsalu, Paul-Eerik Rummo ja Indrek Tarand.

Kongress algas videomeenutusega Eesti Kongressist ja tankide saabumisest 20. augustil Tallinnasse. Samuti näidati tühje poelette 1992. aasta jaanuaris, kui ei jätkunud isegi piima ja leiba. Saia kaubandusvõrku enam ei toodud ja leiva ostmiseks kehtestati talongid - 120 grammi päevas igale tallinlasele.

Vahetekste luges näitleja Mait Malmsten, kes juhatas IRLi esimehe Urmas Reinsalu sõnavõtu sisse kui toonase gümnasisti, kuid juba siis poliitiliselt hüperaktiivse noore.

Ürituse avas IRL-i esimees, kaitseminister Urmas Reinsalu. Seejärel rääkis Eesti kongressi liige ja peaminister Mart Laari nõunik olnud Tiit Pruuli teemal "Uskumatult hea algus".

Mart Laari toonane nõunik Tiit Pruuli meenutas, kuidas nad tekitasid valimiskampaania ajal segaduse vaenlase leeris ehk Edgar Savisaare kontoris.

Pruuli meenutas oma ettekandes EMORi rahvaküsitusi 1992. aastast ja valitsuse moodustamisele eelnenud tööd. Ta nimetas toimunud valimiskampaaniat esimeseks läänemeelseks.

Kakskümmend aastast tagasi toimunud sündmusi meenutasid täna ka Estonia kontserdisaalis läbi suuremate reformide Ardo Hansson, Aino Lepik von Wirén, Mart Nutt, Indrek Tarand, Kaido Kama ja Liia Hänni.

Mart Laari esimene valitsus oli võimul pisut üle kahe aasta 1992. aasta 21. oktoobrist kuni 1994. aasta 8. novembrini. 32-aastaselt valitsusjuhiks saanud Laar oli toona Euroopa noorim peaminister.

Mart Laar ise ilmus avalikkuse ette pärastlõunal, kui saabus konverentsi raames korraldatud pressikonverentsile.

President Toomas Hendrik Ilves märkis aga oma sõnavõtus, et 20 aastat tagasi oli Eesti kõikjal läänes endiselt endine nõukogude liidu osa.

"Muidu olime nooremad ja kaalusime vähem," lausus president ja see tõi saalis esile kerge naerupuhangu.

Julged muutused ja reformid lubasid Eestil asuda kiirema arengu rajale.

"Kui tahetakse riigis teha suuri asju, siis suudetakse seda teha vaid laiale maailmavaatelisele konsensusele toetudes," rääkis Ilves.

Mart Laari valitsuse sotsiaalminister Marju Lauristin meenutas 20 aastat tagasi tehtud tööd ja tõdes, et enamusel valitsuse liikmetest, nagu ka temal endal, ei olnud olnud ühtegi alluvat, aga neil oli selge visioon.

„Enamus meist oli akadeemilise taustaga ja me olime kiired õppijad,“ meenutas Lauristin. „Me õppisime koos ministeeriumi ametnikega. Seda koostöövaimu, et iga ametnik on tõepoolest ülesehitaja, seda ei jõua ära kiita.“

Mart Laar ise märkis konverentsi lõppsõnas, et olla noorim peaminister polnud veel kõige hullem, aga „kui sul ministrid on 26 ja 27 aasta vanad, siis see on veelgi hullem“.

Laar meenutas Carl Bildt`i öeldut, et aasta Eesti valitsuses on võrdne viie aastaga Rootsi valitsuses. Oma esimest valitsust võrdles Laar aga ameerika mägedega, nimetades seda väga uhkeks sõiduks ja ta tänas neid, kellega koos ta selle sõidu tegi.