Kaljurand rõhutas, et mittetunnustamine on päevakohane ka täna seoses Krimmi ebaseadusliku annekteerimisega Venemaa poolt ning olukorraga Ida-Ukrainas, teatas välisministeerium.

„Peame üheskoos jätkama Krimmi ebaseadusliku annekteerimise häälekat hukkamõistmist ning jõuliselt teostama mittetunnustamispoliitikat,“ sõnas Kaljurand. „Ukraina peab saama taastada kontrolli oma rahvusvaheliselt tunnustatud piiri üle,“ lisas ta.

Sümpoosionil sai sõna ka Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Jeffrey D. Levine, kes luges ette lõigu USA välisminister John Kerry läkitusest deklaratsiooni aastapäeva puhuks. „Ameerika on jälginud imetlusega, kuidas Balti rahvad on üles ehitanud tugevad demokraatlikud institutsioonid ning võtnud sisse neile õigusega kuuluva koha Euroopa ja transatlantilises kogukonnas,“ vahendas suursaadik välisminister Kerry sõnu.

23. juulil 1940. aastal tegi Ameerika Ühendriikide välisministri kohusetäitja Sumner Welles avalduse, milles kuulutati Balti riikide okupeerimine Nõukogude Liidu poolt ebaseaduslikuks. Avaldus ehk Wellesi deklaratsioon sai aluseks Ameerika Ühendriikide mittetunnustamispoliitikale Balti riikide suhtes ja kehtis nende riikide iseseisvuse taastamiseni 1991. aastal.

Deklaratsiooni 75. aastapäevale pühendatud sümpoosionil kõnelesid lisaks välisministrile ja suursaadikule Andres Kasekamp, Lauri Mälksoo, Thomas Grant ja Kaarel Piirimäe. Peale sõnavõtte avasid suursaadik Levine ja välisminister Kaljurand sündmusele pühendatud mälestustahvli.