„Reservväelastel ja riigiametite esindajatel oli Mere-siilil kanda tähtis roll, sest seekordses formaadis nägi õppus ette veelgi tihedamat koostööd meie partneritega ning tegutsemist ühtse meeskonnana ajakriitiliste otsuste vastuvõtmisel,“ ütles mereväe laevastiku ülem kaptenleitnant Peeter Ivask.

Miinisadamasse õppekogunemisele kutsutud laevakaitsemeeskondade jaoks kulmineerus õppekogunemise väljaõpe praktiliste harjutustega merel, mille abil saavutati valmidus tegutsemaks ühtse meeskonnana, et vajadusel kaitsta nii tsiviil- kui sõjalaevu.

Samaaegselt reservväelaste väljaõppega Tallinnas harjutati Kaitseväe ühendatud õppeasutuste Tartu matkekeskuses staabiüksustega mereoperatsioonide juhtimist ning koostöös mitmete ametkondadega kriisi- ja sõjaaegseid protseduure.

Mere-siil 2018 oli Eesti mereväe seni suurim õppekogunemine, kuhu olid kutsutud mereväe reservstruktuuri kuuluvad laevastiku 81. ning mereväebaasi 82. üksusesse kuuluvad reservväelased.
Õppusel harjutati mereväe reservväelaste formeerimist ning julgeoleku tagamist Miinisadamas ja selle lähiümbruses. Reservväelased harjutasid õppusel relvade käsitlemist, esmaabi, avariitõrjet, sadamakaitset, miinitõrjet ja üksuste juhtimist.

16.-27. septembrini väldanud õppusel osales ligi 200 reservväelast, tegevväelast, ajateenijat ja kaitseliitlast. Harjutustel osalesid ka mereväe partnerid politsei- ja piirivalveametist, veeteede ametist ning riigikantseleist.