Eesti loomakaitse selts kutsub inimesi üles annetama luikede abistamiseks teravilja — nisu, rukist, tatart ja kaerahelbeid —, samuti sobib veelindudele hästi hiinakapsas, salat ning riivitud porgand. „Soola sisaldavat ja muud sobimatut toitu, nagu seda on leib ja sai, lindudele anda ei tohi,“ ütles Delfile Kadri Võrel loomakaitse seltsist.

„Talvituma jäänud luiged on koondunud lahtiste veekogude puuduse tõttu üksikutesse jäävabadesse kohtadesse. Kahjuks aga kõikidele lindudele karmide tingimuste tõttu toitu ei jätku. Üks selline jäävaba koht asub Tallinnas Russalka lähistel ning sealsed luiged vajavad kiiresti toiduabi. Teiste jäävabade kohtade külmumisel koguneb sinna linde veelgi juurde ning nad ei mahu enam vette ära,“ rääkis Võrel.

Tallinna keskkonnaameti looduskaitsebioloog Tõnu Talvi teatas aga Eesti Päevalehele, et lindude talvel toitmine meelitab neid oma käitumisharjumusi muutma, mis on halb ja kohati ka ohtlik.

Läänemeri pole kinni külmunud ja linnud saaksid praegu veel lõuna poole vabasse vette toiduotsingutele rännata, leiab Talvi. Seetõttu pole tema sõnul mõistlik asulates toita sinikael-parte ja kühmnokk-luiki, meelitades neid paigale jääma.

Vaata Russalka juurde kogunenud luiki:

„Inimese naabrusesse peatuma meelitatud veelinnud kaotavad olulise osa oma füsioloogilisest võimekusest ja instinktidest. Linnud minetavad oma loomupärase rändeinstinkti, muutuvad kergesti kättesaadavaks kiskjatele ning ebanormaalselt suurearvuliselt ja tihedalt koos esinedes nakatuvad ja levitavad üksteisele kergesti haigusi,“ kirjeldas Talvi.

Loomakaitsjad: toita tuleks ainult talvel

Loomakaitse selts on nõus, et lindude toitmine halvendab nende rändeinstinkti, kuid leiab, et kuni veekogude lahtisulamiseni tuleks linde siiski toita. Pärast seda ning ka sügisel ei tohiks linde enam sööta.

Inimesed, kes soovivad luikede abistamiseks teravilja annetada, võivad võtta ühendust loomakaitse seltsiga telefonil 5267117 või e-posti aadressil info@loomakaitse.ee või viia teravilja Tallinnasse Russalka lähistele luikede koondumiskoha juurde võimalikult vee lähedale. „Autoteede lähistel ning parklates linde toita ei tohiks, sest see seab toidetavate elud ohtu,“ lisas Võrel.