Kaitseminister Jüri Luik tänas sõdureid nende teenistuse ja Eesti kaitsevõimesse panustamise eest.

„Afganistani relvavendluse kõrval olete õppinud teenima täiesti erinevas keskkonnas. Teie teenistus siin on märk Eesti ja Ühendkuningriigi tihedatest ja headest suhetest ning Eestis saadud kogemused aitavad tugevdada NATOt tervikuna,“ ütles Luik.

Kaitseminister lisas, et lahingugrupi siinolek aitab kindlustada kaitsevõimekuse kõrge taseme ning puudub hirm ajaloo tragöödiate kordumise ees.
Kaitseväe juhataja kindral Riho Terras kinkis rivistusel Ühendkuningriigi üksusele kaitseväe juhataja lipu.

Rivistusel said medali 773 Briti liitlassõdurit tänuks eeskujuliku teenistuse ja silmapaistva koostöö eest lahingugrupi liikmetena.

Briti, Prantsuse ja Taani sõduritest koosnev 1200liikmeline NATO lahingugrupp alustas Tapal teenistust aprilli alguses ning kuulub 1. jalaväebrigaadi koosseisu.

Üksus on relvastatud tankidega Challenger 2, jalaväe lahingumasinatega Warrior ning liikursuurtükkidega AS90.

Prantsusmaa panustab lahingugruppi 300 kaitseväelasega allüksusega, mille relvastusse kuuluvad tankid Leclerc, jalaväe lahingumasinad VBCI ja soomukid VAB.

Prantsuse allüksuse vahetavad järgmisel aastal välja Taani sõdurid.

Rivistusel osales ka Ühendkuningriigi suursaadik Eestis Theresa Bubbear.

Muutunud julgeolekuolukorra tõttu otsustasid kõigi NATO 28 liitlasriigi juhid eelmise aasta suvel Varrsavi tippkohtumisel paigutada heidutuse ja kollektiivkaitse eesmärgil lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola.