„Mehed lihtsalt rivistasid ennast päästekomando ette kolme päästeauto taustale üles ja tehti ühispilti, kohal oli muidugi meedia ja ka Lääne päästekeskuse ülem Ivar Kaldasaun, kes jagas tublimatele kiidukirju ja meestele, kes enam päästeteenistuses ei jätka, puualusel kirved mälestuseks,” rääkis Delfi kaastöötaja.

Kokku oli Leisi komandos 14 meest, kellest päästeteenistuse rivides ei jätka enam viis. Leisi komando pealik Peeter Rumm läheb koos kuue mehega Orissaare päästekomandosse ning Rumm asub sealse komando pealikuks. Veel kaks meest lähevad päästjatena tööle Kihelkonna komandosse.

Hommikusel Leisi päästekomando töö lõpetamise üritusel tänas päästjaid ka Leisi vallavanem, kes andis meestele Leisi sümboolikaga mütsi ja kena pastaka. Sõna võtsid ka Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe; nüüdseks pensionile jäänud päästeteenistuja ning Leisi priitahtlike komando esindaja Läkuaugu Leena Läkuaugu Joosepi tööriietes.

Sõnavõttude ja tänamiste järel anti sireene ning pärast umbes kolmveerand tundi kestnud üritust keelekasteks koduõlu ning pagariärist toodud kringlit. Samuti vaadati pilte, meenutati ning mõlgutati mõtteid. Päästjaid tänama ja sündmust värava juures pealt vaatama oli tulnud ka umbes 20 inimest.

Irooniliselt sai Leisi päästekomando hoone hiljuti kätte saastekvootidest tulnud raha maja renoveerimiseks ning kuigi tööd veel käivad, siis oli päästekomando uste kinnipaneku ajaks maja juba kenasti valgeks värvitud ning välisilme seeläbi ilus. Seisma vallale kuuluv maja loodetavasti siiski ei jää.

Leisis loodi nimelt 10. mail vabatahtlik päästekomando. Delfi kaastöötaja kinnitusel jääb aga päästetöödesse sisse väike auk, kuna mittetulundusühing on veel loomisel ja kohe üle võtta ei saa. Vabatahtlikud on muidugi pigem kodudes kui paigal ja jõuavad sündmuskohale natuke hiljem.

„Sündmuskohale kutsudes ei saa [vabatahtlik päästja] suitsu sukelduda, sest tal pole varustust, ta ei saa autost kedagi välja lõigata – ta saab natuke vett lasta ja oodata, et Kuressaarest päästjad kohale jõuavad,” nentis Delfi kaastöötaja, et senist päästevõimekust Leisis enam pole.

Samas ei välistanud Lääne päästekeskuse ülem Ivar Kaldasaun, et kunagi leitakse raha ja Leisi tuleb ka kutseliste komando. Maja on seni aga ikka valla omandis ning sinna jäävad ka olemasolevad päästeautod. Muidugi on veel küsimus, kuidas vabatahtlikud neid ülal pidada ja korras hoida saavad.

Täna hommikul kell 8 lõpetas töö üheksa Eesti päästekomandot. Suleti Palamuse, Võnnu, Emmaste, Leisi, Puhja, Puka, Saku, Võsu ja Kanepi koman- do. Nende sulgemine puudutab 69 meest, kellele pakuti võimalust tööle minna mõnda teise komandosse. Neist 17 otsustas pakkumist mitte vastu võtta.