Meeleavaldajad kandsid pilte koonduslaagri õudustest ning läti- ja venekeelseid plakateid kirjaga "Ei natsisimi naasmisele Euroopasse."

Lätis tähistatakse täna Nõukogude okupatsiooni vastu ja Läti vabaduse eest võidelnud leegionäride mälestuspäeva. Seotus natsi-Saksamaaga on andnud Venemaale põhjust Lätit süüdistada natsismi soosimises.

16. märtsil Vabadussamba juures toimuva Relva-SS-i Läti leegioni marsid pälvivad igal aastal rahvusvahelist vastukaja. Hoolimata endiste leegionäride katsetest selgitada, et nad ei olnud SS-i liikmed, nimetatakse neid väljaspool Lätit tavaliselt SS-lasteks.

Läti Leegion loodi 1943. aasta veebruaris, ent 16. märts valiti mälestuspäevaks, kuna 1944. aastal pidasid 15. ja 19. diviis ägedaid lahinguid Nõukogude Punaarmeega Venemaal Opotška rajoonis Velikaja jõe ääres.

Läti Leegioni värvati 140 000 inimest ning umbes 50 000 neist surid sõjas või nõukogudeaegsete repressioonide tõttu.

Waffen- ehk Relva-SS, kuhu võisid kuuluda ka mittesakslased, oli mõeldud rindevõitluseks. Ühendriigid tunnistasid oma 1950. aasta deklaratsiooniga Waffen-SS-i Balti leegionid USA suhtes mittevaenulikeks organisatsioonideks.