Tänasel pressikonverentsil tehtud avalduses tänas Savisaar Andrei Pervosvannõi fondi hoolekogu esimeest Vladimir Jakuninit, keda Savisaar tunneb juba viis aastat. Jakunini esimene suurem meedia tähelepanu pälvinud visiit Eestisse oli aga aastal 2007.

Jakunin - mees, kes satub tihti Eestisse

Esmalt käis Jakunin visiidil Eestis aastal 2007 ning linnapea vastuvõtul Tallinna raekojas toimunud vastuvõtul.  Toona rääkis Delfile Vene äridelegatsiooni Eestisse kutsunud Jevgeni Tomberg, et Venemaa Raudtee juhi Vladimir Jakunini Eesti-visiit on puhtalt heategevuslik üritus, mitte majanduslik ega poliitiline sündmus.

“Jakunini jaoks on see kõigepealt heategevuslik, tema ei tule siia riiklike ülesannetega. Ta ei tule kui riigitegelane, ta ei tule kui kommertsametnik, vaid just nagu fondiametnik,” ütles Tomberg, kes on lapsepõlves Pärnus elanud Jakunini klassivend.


Lisaks vastuvõtule raekojas kohtus Jakunin hiljem Olümpia hotellis ka majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi ja Eesti Raudtee juhi Kaido Simmermanniga.

Suvi 2010.

25. juulil toimub Tallinnas Nordic Hotel Forum konverentsikeskuses majanduskonverents „Tallinna roll Eesti-Vene majanduse ja transpordi suhetes“, kus ühe esinejana on kohale kutsutud ka  Venemaa Raudtee president Vladimir Jakunin, kes peab ettekande teemal „Vene raudtee transiidi võimaluste realiseerimine– strateegilised prioriteedid ja Balti regioon“.

Jaanipidu Hundisilmal - külaliste seas on ka Sergei Stepašin

Jaanipäev 23. juuni 2010.  Tallinna linnapea Edgar Savisaar võõrustab oma sõpru ja erakonnakaaslasi kodutalus Hundisilmal. Sel suvel oli külla on kutsutud ka Eestis visiidil olev Venemaa kontrollkoja esindaja ja omaaegne Venemaa peaminister Sergei Stepašin.

"Arutati majandusolukorda mõlemas riigis, samuti ka globaalseid väljavaateid. Stepašin ja Savisaar on pikka aega olnud head tuttavad, Stepašin on ka varem külastanud Hundisilma talu," vahendab Tallinna linna koduleht hiljem linnapea tegevust.

Sergei Stepašini visiit algas päeval koos toonase Vene suursaadikuga Eestis Nikolai Uspenskiga kirikus käies ning koos pandi ka Eesti võidupüha tähistamiseks lilled reaalkooli juures langenute monumendile.

Päeval kohtus Stepašin ka majandus- ja kommunikatsiooniministriga ning õhtul siirdus mees Hundisilma tallu (Stepašin on pildil punase pluusiga mees foto vasakus servas).


Venemaa suursaadikud Eestis

Venemaa suursaadikud on ikka palutud linnapea vastuvõttudele. Selle aasta jaanuari alguses korraldas linnapea Edgar Savisaar raekojas vene uue aasta vastuvõtu kohaliku vene kogukonna esindajatele. Kohal on loomulikult ka suursaadik Nikolai Upsenski.

Novembris algas uue Venemaa suursaadiku Juri Merzljakov ametiaeg.  Pärast kuu aega ametis olemist külastab Vene suursaadik Merzljakov Tallinna linnavalitsust ja kohtub linnapea Edgar Savisaarega. Linnapea nõunik Liina Oja kinnitas Delfile, et tegu oli tavapärase viisakusvisiidiga Tallinnas resideeriva suursaadiku poolt.


"Kuna Vene suursaadik asus ametisse üsna hiljuti, siis on tegu esimese ametliku kohtumisega," selgitas Oja. Initsiatiivi kohtumiseks avaldas Oja kinnitusel saatkond.


Transpordikonverents - ühes lauas riigiduuma saadikuga

Sügisel 2010 istus Edgar Savisaar rahvusvahelisel ettevõtluskonverentsil ühes lauas koos Venemaa riigiduuma saadiku Tatjana Jakovlevaga. Samas lauas istusid ka Eesti president Toomas Hendrik Ilves, Tiit Vähi ja teised. Tegu oli ka suuremat sorti seminariga - konverents „Euraasia: koostöö, integratsioon ja areng – transpordi-logistiline komponent“ tõi Eestisse ligi 200 delegaati enam kui 25 riigist. 

Edgar Savisaar

Vene kultuurieliit - alati Tallinnas oodatud 

Edgar Savisaar ei jäta kunagi külastamast ka Venemaa tuntud muusikute ja lauljate kontserte.  Eelmise aasta veebruaris kutsus ta Tallinnasse kontserti andma tulnud Eurovisiooni võitja Dima Bilani Tallinnas Poska majja.

Tänavu veebruaris andis Eestis kontserdi Alla Pugatšova. Staari kontserdile Saku suurhalli kiirustas linnapea tagauksest. Laulja jaoks oli linnapeal ka kingitus - suur kimp Alla lemmiklilli - kollaseid roose. Linnapea nõunik Liina Oja sõnul olevat lilled Allale väga meeldinud - ka Raepressi poolt laiali saadetud fotolt on näha, et staar rõõmustab kingituse üle. 


Lasnamäe kirik

30. september 2009 Lasnamäel  õnnistatakse sisse patriarh Aleksius II väljak, mis asub valmiva õigeusu kiriku ees.

“Tallinn oli patriarh Aleksius II kodulinn ja väljak, kus me täna seisame, sai enesele nime tema mälestuseks,” rõhutas linnapea Edgar Savisaar. Tseremoonial osalesid Tallinna linnapea Edgar Savisaar, Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius, Moskva linnavalitsuse delegatsioon linnapea esimese asetäitja Pjotr Birjukovi juhtimisel ja Moskva Patriarhaadi Õigeusu kiriku peapiiskop Arseni Istrinski.

26. november 2010 saadeti välja teade, et Lasnamäe õigeusu kiriku ehituse finantseerimise küsimus lahendatud.  Tallinna linnapea Edgar Savisaar kirjutas alla kokkuleppele Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku ja Moskva Andrei Pervozvannõi Fondiga.

Kokkuleppe kohaselt investeerib Andrei Pervozvannõi Fond veel selle aasta jooksul kiriku ehitusse 1,5 miljonit eurot. Eesmärk on jõuda ehitusega valmis 20. veebruariks 2011. aastal ning õnnistada sellel päeval sisse kiriku kuplile paigaldatav rist.